Statutul Finlandei de cea mai nordică țară din lume, după Islanda, nu o aduce în apropierea unei clime foarte reci, așa cum dictează poziția sa geografică. Vara este un anotimp mununat pentru plajă, iar primavara și toamna atenuează frigul iernii.

Orașele pitorești cu case de lemn, aflate pe coasta de vest, unde se vorbește suedeză și bisericile rusești ortodoxe din Karelia sunt mărturie al rolului Finlandei ca zonă de mediere între Suedia și Rusia. La mijloc sunt finlandezii, un popor loial și prietenos.

Finlanda oras

Finlanda este una dintre țările cu cea mai avansată tehnologie din lume. Această țară este conturata de climă, iar finlandezii profita la maxim de verile scurte, însă intense. Țara dispune de o multime de festivaluri și sărbători, de la extravaganța operei din Savonlinna până la amuzamentul campionatului mondial de chitară imaginară. Concursurile de „chitară de aer” au luat naştere în anii ’70, când adolescenţii din toată lumea se străduiau să-şi imite rockerii preferaţi, chiar dacă habar n-aveau să cânte la chitară. Din 1996, Finlanda găzduieşte în fiecare an campionatul mondial al probei.

Padurile și lacurile ce acoperă aproape 80% din țară, precum și rețeaua de parcuri naționale atrag iubitorii de natură.

Helsinki

Dacă Finlanda este o destinație sigură trecută pe lista turistului, de parcurs, atunci acesta nu trebuie să rateze Capitala Helsinki, care este înconjurată de parcuri, păduri și apă. Orașul deține locuri istorice și clădiri ale celor mai renumiți arhitecți finlandezi.

Cel mai vechi oraș al Finlandei, Turku este fosta capitală a țării care găzduiește un castel medieval magnific, o catedrală frumoasă și câteva muzee și restaurante interesante.

orasul Turku
Orasul Turku

Pentru pasionații culturilor scandinave, turistul poate descoperi interesanta cultură Karelia, din estul Finlandei. Aici există o populație ortodoxă considerabilă, cu propria limbă, obiceiuri culinare, festivaluri și sate pitoresti, precum Ilomantsi.

Citește și:  Elenite - Bulgaria: Orașe de vizitat

Orașul universitar Jyvaskyla este un loc de pelerinaj pentru cei pasionați de arhitectură. Aici se află multe opere ale arhitectului Alvar Aalto.

O plimbare cu barca până în insulele Aland revelă unele dintre cele mai vechi biserici și conace din țară. Este un loc perfect pentru a fi explorat cu bicicleta.

Aventura în orasul Savonlinna, trimite la vizitarea celui mai bine conservat castel medieval din țările nordice, Olavinlinna. Castelul are o așezare pitorească pe malul apei și găzduiește un mare festival de operă, în luna iulie.

Savonlinna
Savonlinna

Turiștii mai pot face cros de schi pe traseele marcate și adesea iluminate de pe tot teritoriul Finlandei. Sunt și multe stațiuni de schi pe pantă. Principalele statiuni de schi sunt – Pallastunturi, Saariselka, Pallas, Levi, Rovaniemi, Yllas si Luosto/Pyha – în nord – Ruka, Iso-Syote, Vuokatti, Koli si Tahko – în centrul Finlandei- și Himos și Lahti în sud.

Interesantă este și expediția într-un safari de iarnă cu o echip de câini husky, pe teritoriul Laponiei sau admirarea cerului unde punctul cel mai nordic al Finlandei se află deasupra Cercului Polar și se bucură de o noapte polară spectaculoasa între noiembrie și mai, când soarele nu răsare. În această perioadă pot fi văzute luminile nordice sau aurora boreală.

Iar, pentru iubitorii de natură sălbatică este recomandat drumul spre nord, în apropiere de Laponia unde se află 3 parcuri naționale, cele mai mari din Finlanda. Aici se pot vedea renii care aleargă liberi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.