Inca din perioada in care asezarea se afla sub ocupatie romana, aici se afla un castel sau o fortareata, mai cu seama din secolul I, cand aceasta constructie impresionanta juca un rol crucial in protejarea orasului. Fortareata Kalemegdan, aflata in Belgrad, Serbia, este un simbol al orasului, aceasta structura fiind construita, in mare parte, prin anii 1740, chiar daca originile sale ajung pana in secolul al XII-lea, cand a fost ridicata pe amplasamentul pe care se afla o cladire ce fusesera distrusa in totalitate.

Fortareata Kalemegdan1

De altfel, aceste fortificatii reprezinta granitele vechiului oras Belgrad. Fortareata Kalemegdan ar fi fost construita de catre bizantini, aici locuind diferiti conducatori din cele mai zbuciumate vremuri din istoria tarii. Dupa ce imperiul Otoman i-a inlaturat pe conducatorii bizantini, in anul 1521, fortareata Kalemegdan avea sa traverseze o perioada de declin.

Cu toate acestea, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, Austria, puterea care a condus aceasta regiune mai mult de doua secole, a restaurat fortareata pentru trupele sale. Odata cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, frumoasa structura avea sa fie supusa, iarasi, unor avarii grave, de altfel, ca si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Si, in pofida tuturor acestor incercari, fortareata din Belgrad a supravietuit, devenind un simbol al orasului, un vestigiu care inca se pastreaza mandru, desi orasul a traversat perioade nu tocmai fericite, in care a fost invadat. Nu trebuie sa uitam nici mai recentele bombardamente NATO.

Fortareata Kalemegdan11

In sfarsit, amintirea acestor timpuri zbuciumate au ramas intiparite pe zidurile Fortaretei Kalemegdan, iar acestea nu sunt decat cicatrici ale unor batalii duse de mult timp ori ale unui trecut ce a stat sub semnul razboaielor.

Citește și:  Villa d’Este din Tivoli: Obiective turistice Italia - Tivoli

Dincolo de importanta istorica a acestui loc, fortareata orasului impresioneaza prin dimensiuni, respectiv prin peisajele pe care le ofera. Construite pe stanci, una din aceste laturi dainuind peste zona de la confluenta Dunarii cu Sava, zidurile fortaretei sunt, in prezent, principalul obiectiv turistic al Belgradului. Turistii trebuie sa mai stie ca aici se mai afla si alte obiective de mare interes turistic, cum ar fi ruinele romana, un observator, mormantul unui pasa si mai multe.

Kalemegdan

Mai mult, in parcul care se afla in jurul fortaretei pot fi vazute cateva sculpturi superbe, precum controversatul Pobednik, adica Victoriosul, sculptura realizata in anul 1928, urcata pe un piedestal si care intruchipeaza un nud masculin. Aceasta statuie controversata simbolizeaza eliberarea Serbiei de sub dominatia otomana. Initial, aceasta statuie a fost amplasata in centrul Belgradului, de altfel, acolo unde a si fost dezvelita, numai ca reactiile sensibile ale locuitorilor si nu numai au provocat un imens scandal, motiv pentru care autoritatile s-au vazut nevoite sa mute sculptura in parcul Kalemegdan.

Acum priveste spre zona de la confluenta celor doua fluvii. O alta statuie care impresioneaza atat prin dimensiuni, cat si prin viziunea artistica, este cea dedicata poporului francez, in semn de gratitudine pentru ajutorul pe care aceasta tara i l-a acordat Serbiei in Primul Razboi Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.