Unul dintre orasele din Mexic care merita vizitate este, fara discutie, Veracruz, ce gazduieste constructii inca din perioada dominatiei spaniole. Ne gandim, inevitabil, la San Juan de Ulua, o impresionanta fortareata care inca dainuie peste orasul Veracruz, ca un strajer de nadejde. Se pare ca aceasta fortareata a fost ridicata pentru a apara Veracruz, la acele vremuri, cel mai important port din Mexic, in timpul dominatiei spaniole.

Insa istoria din spatele acestui fermecator oras din Mexic este mult mai interesanta si incepe undeva prin prima jumatate a secolului al XV-lea, cand asezarea avea sa ia fiinta la initiativa conchistadorului spaniol Hernan Cortez (1485-1547), primul guvernator al Mexicului.

San Juan de Ulua1

Dupa ce orasul Veracruz a fost fondat in anul 1519, acesta a intrat sub atentia mai multor interese comerciale, intrucat aici se afla cel mai important port al Mexicului. Portul era folosit pentru incarcarea vaselor spaniole cu metalele pretioase extrase din minele mexicane. Inevitabil, piratii au inceput sa devina tot mai interesati de acest oras, astfel incat, in anul 1565, pentru a-i tine pe acestia la distanta, s-a decis construirea unei fortarete chiar pe insula San Juan de Ulua, aflata in imediata apropiere.

Se poate spune ca, la acele vremuri, fortareata San Juan de Ulua era o constructie incredibila, fiind aparata de nu mai putin 25 de tunuri, santuri, parapete si de ziduri cu latimea de un metru. La putin timp dupa ce fortareata a fost construita, mai precis in anul 1568, corsarii englezi Sir Francis Drake (1540-1596) si Sir John Hawkins (1532-1595) au incercat sa descarce sclavi la San Juan de Ulua. In pofida faptului ca li se permisesera sa intreprinda acest act, cel putin temporar, cei doi si oamenii lor au fost atacati de un convoi spaniol. Drept consecinta, au pierdut toate vasele cu exceptia a doua dintre ele.

Citește și:  Orasul Dahuk: Obiective turistice Irak - Dahuk

San Juan de Ulua11

La putina vreme dupa ce Mexicul si-a castigat independenta, la 16 septembrie 1810, fortele spaniole au mai stat in fortareata pana in anul 1825, San Juan de Ulua putand fi considerat ultima reduta a puterii spaniole in Mexic. Ba, mai mult decat atat, in timpul Razboiului Americano-Mexican, ce a izbucnit in anul 1846 si s-a sfarsit in 1848, fortele americane au bombardat fortareata, reusind, prin urmare, sa cucereasca orasul Veracruz. Din nefericire, tot atunci, fortareata a suferite destul de multe daune.

Cu toate acestea, daunele suferite atunci nu au impedicat folosirea constructiei, incepand cu secolul al XIX-lea, drept inchisoare. Intre zidurile fortaretei-inchisoare a stat si faimosul bandit Jesus Arriaga, care s-a nascut in anul 1858, cunoscut si sub numele de Chucho El Roto. El a devenit celebru datorita faptului ca, in anul 1855, a reusit sa evadeze din inchisoare, in pofida faptului ca evadarea din aceasta inchisoare era considerata din start o initiativa esuata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.