Fortareata Spinalonga din Kalidon, Grecia, folosita in urma cu ceva timp drept colonie pentru leprosi, se afla, de fapt, langa coasta de nord-est a insulei Creta, pe o mica insula, si are o pozitie strategica, de-a lungul vremurilor, aparand golful Elounda de atacurile straine. Se presupune ca acest amplasament a fost pentru prima oara folosit de catre crestinii care se refugiasera aici din calea arabilor, mai cu seama in perioada in care acestia ocupasera insula Creta, undeva intre anii 824 si 960. Si, cum insula fusese ocupata mai apoi de venetieni, in prima jumatate a secolului al XIII-lea, s-a decis construirea unei fortarete menite sa apere regiunea de posibilile atacuri ale otomanilor. Astfel, a luat nastere Fortareata Spinalonga pe ruinele unei acropole ridicata in Antichitate.

Spinalonga1

In primul rand, venetienii au ridicat ziduri foarte inalte pentru a se asigura ca vasele otomane nu isi vor putea debarca trupele pe insula, iar apoi, au construit bastioanele artileriei pentru a apara apele din imprejurimi. In cele din urma, venetienii aveau sa piarda, in anul 1669, insula Creta in favoarea otomanilor, dar cu toate acestea, li s-au permis sa pastreze fortareata Spinalonga, si de aceasta data, cu acelasi scop, si anume de a pazi portul din apropiere, unde vasele lor se opreau sa se aprovizioneze cu cele necesare. In anul 1715, mai tarziu deci, fortareata a fost ocupata de catre otomani, care au decis schimbarea rolului constructiei, optand mai degraba pentru transformarea fortaretei in inchisoare pentru incarcerarea membrilor cretane pentru independenta.

Spinalonga11

Mai apoi, insula Creta a devenit o regiune independenta, scapand de sub jugul dominatiei otomane. Acesta a fost, de altminteri, momentul in care familiile otomanilor au inceput, in anul 1898, sa-si caute adapost in fortareata. Peste cinci ani, guvernul cretan a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a alunga familiile turcilor otomani din Spinalonga, insa acestea nu doreau sa paraseasca insula Creta. Drept consecinta, guvernul cretan a declarat fortareata colonie pentru leprosi. Se stie prea bine ca leprosii erau considerati o sursa de infectie, drept urmare, segregarea lor nu era decat o chestiune de timp, aceasta problema necesitand a fi rezolvata de indata.

Citește și:  Corabia Polly Woodside: Obiective turistice Australia - Melbourne

Spinalonga111

Leprosii patrundeau, in sfarsit, in colonie prin intermediul unui tunel cunoscut sub numele de Poarta lui Dante, acestia locuind acolo intr-o comunitate mica, in care aveau tot ce le trebuia, mai putin libertate, desigur. Plus, aici, li se asigurau si asistenta medicala. Numai ca aceasta nu a fost decat o tentativa de a alunga familiile turcilor otomani din fortareata Spinalonga, deoarece abia in anul 1957, colonia, care se formase in urma cu mai bine de 50 de ani, a fost desfiintata.

Spinalonga1111

In prezent, mica insula din Grecia este nelocuita in mare parte, dar a devenit una dintre principalele obiective turistice din Grecia. Cei care vor sa ajunga pe insula Creta trebuie sa stie ca pot ajunge aici cu ajutorul unui feribot care pleaca din statiunile aflate in apropiere, mai cu seama de pe Elounda sau Agios Nikolaos. Si, odata ce ajung la fortareata Spinalonga, vor putea intra in fermecatoarea constructie doar pe doua intrari, si anume prin tunelul prin care treceau candva cei bolnavi de lepra si printr-un debarcader, ce da spre zona marii. Aceasta structura este importanta prin prisma faptului ca reprezinta istoria zbuciumata a Cretei, dar si tendintele arhitecturale ale venetienilor, care au ocupat Creta din anul 1204 pana in 1669.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.