Cum invadatorii olandezi doreau sa cucereasca orasul Salvador da Bahia, aceasta fiind una dintre cele mai mari amenintari din acele vremuri, s-a decis construirea unei fortarete, menita sa apere, dintr-un punct strategic, si anume din varful peninsulei, asezarea. Astfel, a aparut Fortul Santa Antonio da Barra, in locul unde apele Atlanticului le intalnesc pe cele ale golfului din apropierea Todos os Santos (Toti Sfintii), impresionanta fortareata de culoare alba fiind una dintre constructiile cu care orasul se mandreste in prezent.

Fortul Santo Antonio da Barra1

Imprejurimile, peste care fortul dainuie ca un strajer medieval, si anume plajele albe ce se intind dedesubt, pana departe, creeaza o peisagistica poate la fel de impresionanta ca aceasta constructie in sine. In spatele fortului Santo Antonio da Barra se afla centrul celui de-al treilea oras ca marime din Brazilia, infiintat in anul 1549 de colonistii portughezi. Astazi, acest oras este capitala statului Bahia, acum cateva secole, fiind si capitala Braziliei. Frumusetea constructiilor care se afla in acest oras ar trebui sa ne faca o idee cu privire la importanta pe care asezarea a avut-o de-a lungul vremurilor.

Si nu ar trebui sa ne mire ca s-a gasit de cuviinta ridicarea unui astfel de fort, Santo Antonio da Barra fiind cea mai importanta fortareata, poate si datorita pozitionarii sale strategice. Acest fort portughez a aparat orasul de atacurile colonistilor straini, precum si incercarile aventurierilor de a face comert cu bumbac si, mai tarziu, cu tutun. Multi dintre acestia cautau sa se imbogateasca de pe urma sclavilor si erau dispusi sa faca tot ce sta in putinta pentru a-si atinge scopul.

Fortul Santo Antonio da Barra11

Cu toate acestea, la un moment dat, si anume in anul 1624, olandezii si-au dus la bun sfarsit incercarile disperate de a cuceri orasul, ocupand fortul numai ca, un an mai tarziu, in 1625, Portugalia l-a recucerit, ramanand la portughezi pana in anul 1820, cand Brazilia a devenit o tara independenta. Impresionanta constructie a trecut prin multe schimbari de-a lungul existentei sale, insa aceste modificari nu au modificat structura cu mai multe laturi. Proiectul fortului are influente clare din arhitectura italiana, Santo Antonio da Barra fiind construit undeva prin secolul al XVIII-lea. Incepand cu anii 1990, in aceasta fortareata se afla Museo Nautico, adica Muzeul Naval, adapostind o colectie impresionanta de harti, instrumente si alte artefacte care mai de care mai interesante.

Mai mult, turistii pot admira, pe langa fortul propriu-zis, si un far, numit Farol da Barra, ce sta undeva deasupra fortaretei, fiind ridicat, insa, cu mult inaintea construirii fortului. Acest far, vopsit in dungi alb cu negru, este catalogat primul far din Americi si dateaza inca din secolul al XVI-lea, insa forma pe care astazi o putem admira cu totii nu este cea initiala, Farol da Barra fiind reconstruit in secolul al XIX-lea. Plus, farul are si o insemnatate mare pentru locuitorii acestui oras si nu numai, marcand locul unde exploratorul italian Amerigo Vespucci, cel despre care se spune ca ar fi dat numele continentului, a ancorat aici de „Ziua Tuturor Sfintilor”, la 1 noiembrie 1501. Astfel, avea sa ia nastere si acest port din Brazilia.

Fortul Santo Antonio da Barra111

La fel ca multe asemenea orase, si Salvador poate fi considerat un amestec de culturi, la formarea sa contribuind in egala masura atat populatiile indigene si europenii, cat si africanii. Aceeasi trasatura se poate observa si in arhitectura constructiilor, care are influente renascentiste, coloniale si alte influente locale, nascute, cel mai probabil, din influente straine si traditiile tarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.