Fortul Tigrului sau Fortul Nahargarh se afla situat pe culmea Dealurilor Aravali, oferind o panorama de-a dreptul impresionanta peste oraselul Jaipur din statul indian Rajasthan. Impreuna cu Fortul Amber si Fortul Jaigarh, Fortul Tigrului a format odata un fel de cerc defensiv pentru oras. In sfarsit, in anul 1727, Sawai Jai Singh al II-lea avea sa-si paraseasca fortareata, ca mai apoi sa-si intemeieze o asezare, si anume Jaipur, orasul de culoare roz pal din Rajasthan.

Fortul Tigrului1

Inevitabil, Sawai Jai Singh al II-lea trebuia sa ofere si protectie orasului, astfel, sapte ani mai tarziu, pe o coasta a Dealurilor Aravali, la vreo sase km nord-vest, a construit impresionantul Fort al Tigrului. Interesant este ca orasul Jaipur nu a fost niciodata atacat de armatele altor state rajput ori de moguli, numai ca, in timpul revolutiei de la Sepoy, din anul 1857, Fortul Tigrului a folosit drept refugiu acelor europeni care au trebuit sa fuga din statele vecine. In fine, Fortul Tigrului a fost mai apoi extins in anul 1868, mai tarziu, Sawai Madho Singh transformandu-l, pe parcursul anilor 1880, in resedinta de vara pentru familia regala.

Fortul Tigrului11

Niciuna dintre cele noua sotii nu a fost neglijata cand a venit vorba de decoratii: fiecare avea un apartament pe doua etaje decorat cu picturi murale superbe si lucraturi in stuc, construit pe trei laturi ale unei curti. In schimb aripa personala a maharajahului era construita pe cea de-a patra latura, intr-un stil evident indian insa cu influente europene. Mai mult decat atat, fiecare apartament din Fortul Tigrului, pe atunci resedinta regala, era amplasat in asa maniera incat maharajahul sa-si poata vizita oricare dintre sotii fara macar ca restul sa afle.

Citește și:  Duggan-Cronin Gallery: Obiective turistice Africa de Sud - Kimberley

Fortul Tigrului111

Dincolo de aceste povesti fascinante, in jurul impresionantei constructii din India s-au vehiculat, de-a lungul vremii, si diferite legende. Se spune, de pilda, ca locul era bantuit de stafia printului Nahar Singh. In timpul lucrarilor de constructie fantoma printului Nahar Singh aparea zi de zi si distrugea ce se construise in ajun. Numai ca acest spirit a fost domolit prin rugaciuni, dar si prin promisiunea ca impresionanta constructie se va numi Nahargarh.

Fortul Tigrului panorama
Fortul Tigrului panorama

De mentionat, totodata, este si faptul ca pana in anul 1944, Fortul Tigrului din Jaipur, India, s-a aflat sub administrarea guvernului statului, constructia fiind folosita in scopuri oficiale. Tot aici s-au filmat si cateva scene din filmul Rang De Basanti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.