Ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, mai precis intre anii 1726 si 1743, Frauenkirche, un veritabil giuvaier arhitectonic baroc, a reprezentat, inca de la inceput, una dintre cele mai frumoase capodopere luterane; avand altarul, prezbiteriul si orga in mijlocul bisericii, acest edificiu a fost multa vreme inima prin care a batut fermecatorul oras Dresda din Germania, ca mai tarziu, sa devina o dovada vie a masivelor distrugeri pe care razboiul le-a lasat in urma. Splendida orga, realizata de celebrul Gotfried Silbermann, avea sa fie inaugurata de un artist si mai celebru, si anume Johann Sebastian Bach.

Frauenkirche1

Pe langa aceasta, Frauenkirche mai avea si o superba cupola din gresie, supranumita „Clopotul de piatra”, ce a dainuit peste oras, precum un strajer de nadejde, mai bine de doua secole, insufletind privelistea orasului considerat cel mai frumos din Germania — aceasta biserica era, fara discutie, diamantul ce incununa frumusetea orasului.

Numai ca aceasta splendoare arhitectonica avea sa fie stirbita la 13 februarie 1945, cand fortele aeriene anglo-americane au initiat un atac asupra acestui oras. Atunci, centrul Dresdei a fost distrus aproape in totalitate, atacul fortelor anglo-americane culminand cu un incendiu devastator ce a inghitit vietile a peste 30.000 de oameni. In aceeasi zi, si catedrala a cazut in ruine, cupola insa prabusindu-se la 15 februarie dupa ce a fost lovita de bombe de mai multe ori.

Citește și:  Citadela din Alep: Obiective turistice Siria - Alep

Nalucile razboiului au continuat sa bantuie cele doua parti ale Germaniei, de pilda, Germania de Est ramanand inca afectata de razboiul modern si, implicit, de distrugerile si pierderile de vieti omenesti. In acelasi timp, Frauenkirche se transforma intr-o amintire vie, dar prabusita in propriile sale ruine. Abia in anii 1980, ruinele catedralei, peste care timpul trecuse necrutator, au devenit un simbol al pacii, al miscarii de reunificare. In cele din urma, comunismul a cazut, iar cele Germania s-a reunificat. Drept rezultat, autoritatile au decis de indata reconstruirea Frauenkirche, lucrarile fiind demarate in anul 1993.

Frauenkirche interior
Frauenkirche interior

Echipa care a lucrat la catedrala au avut ca suport schitele originale si fotografiile, lacasul sfant primind binecuvantarea Domnului in anul 2005. Se pare ca cei 11 ani de munca anevoioasa au reusit sa readuca la viata un simbol si, in acelasi timp, un monument ce se transformase intr-o amintire dureroasa a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Turistii care vor sa viziteze aceasta superba biserica evanghelica-luterana trebuie sa stie ca se afla in piata Neumarkt. Frauenkirche este la fel de impresionanta si in timpul noptii, cand este luminata precum un abajur restaurat cu multa migala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.