Galeria Gertrude Posel a luat naştere în anul 1972, în urma unei donaţii de obiecte de artă, realizată de către Gertrude Posel. Cinci ani mai târziu, galeria a primit un sediu permanent în cadrul Universităţii Witwatersrand din oraşul sud-african Johannesburg. Tot atunci, colecţia a fost extinsă datorită unei donaţii în bani care a permis achiziţionarea a noi lucrări de artă. De asemenea, administrarea galeriei a trecut de la Departamentul de Istorie a Artelor în sarcina Departamentului de Cercetare din cadrul Universităţii.

Galeria găzduieşte expoziţii temporare de artă modernă şi contemporană, precum şi lucrări ale studenţilor Universităţii, alături de o selecţie de opere tradiţionale africane. Începând cu anul 1992, a fost rezervată o sală la un etaj inferior, legată de cea principală cu o scară în spirală, pentru expunerea lucrărilor din colecţia africană. În 1982, a fost adăugat un alt spaţiu, The Studio Gallery, utilizat iniţial ca sală de expoziţii. În scurt timp, acesta a devenit un loc pentru ateliere şi pentru depozitarea mai multor lucrări din colecţia aflată în continuă expansiune. Complexul a început să fie cunoscut sub numele de Galeriile de Artă Wits, Galeria Gertrude Posel rămânând denumirea locului iniţial. La finalul anului 2002, datorită creşterii numărului de lucrări din colecţie, s-a luat decizia ca Galeriile de Artă Wits să fie arondate clădirii Wits Cultural Precinct, un sediu mai potrivit pentru expoziţii.

Citește și:  Poarta Tiananmen: Obiective turistice China - Beijing

Galeria Gertrude Posel cuprinde o serie de colecţii remarcabile de artă tradiţională provenind din Africa de Sud şi din alte regiuni ale continentului, inclusiv fotografii şi obiecte africane vechi. Printre acestea se numără Colecţia Schlesinger, care include opere ale unor artişti africani, cum ar fi J. H. Pierneef şi Irma Stern, donate Universităţii în anul 1979. Colecţia Sowetan conține peste 300 de desene şi schiţe realizate de Gerald Sekoto, fiind completată de o serie de lucrări de artă contemporană aparţinând Lindei Givon şi de colecţiile de artă africană formate din Standard Bank Collection of African Art, University Art Galleries’ Collection şi Department of Social Anthropology Collection. Mai mult decât atât, vizitatorii pot admira şi Colecţia Burton din Republica Democrată Congo, precum şi colecţii mai mici din Borneo şi Melanesia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.