Gecko-leopard (Eublepharis macularius)Una dintre speciile foarte interesante de soparle care fac parte din genul Eublepharinae este gecko-leopard, cunoscut si cu numele de gecko-leopard cu coada groasa si asta datorita coloritului sau special cu pete negre pe un fond galben pe partea dorsala si a cozii ce devine exagerat de lata datorita acumularii de grasime pentru perioada saraca in hrana.

Aceasta specie insectivora si terestra traieste in zonele uscate, stancoase din sudul Asiei. In lunile de seceta surplusul de grasime acumulat la coada este consumat, iar in restul anului pus la loc. Noaptea gecko-leopard sta ascuns in vizuini subterane sau pe sub pietre, iar in lunile de iarna hiberneaza o perioada destul de lunga de timp. Ziua, in lunile de vara sta la soare, sau isi vaneaza parda preferata formata din insecte, larve de insecte, gandaci, viermi, greieri, nevertebrate si pui de rozatoare.

Are corpul lung de 20-25 cm, greutatea de 45-65 g, pe spate pielea nu este deloc fina, prezinta numerosi negi ce apar de asemenea si pe coada. Coloritul este asemanator blanii de leopard, iar pe partea ventrala este albicios. Capul este mare, botul lung si limba rosie. Ochii sunt foarte expresivi, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si subtiri, se termina fiecare cu 5 degete prevazute cu gheare. Reproducerea la gecko-leopard este ovipara.

Citește și:  Cele mai frumoase animale sălbatice

Cei mai mari dusmani ai acestor soparle sunt vulpile, broastele, serpii si pasarile de prada. Cand simt pericolul au obiceiul sa-si lase coada si astfel reusesc sa fuga mai repede in gauri subterane, in crapaturile stancilor sau pe sub pietre. Dupa un timp destul de scurt coada lor se regenereaza, de fiecare data ruperea ei nu le provoaca durere ci doar pierderea rezervei de hrana.

Gecko-leoprad poate fi crescut si in conditii de captivitate, intr-un terariu ce trebuie sa aiba dimensiuni minime de genul: 50 cm lungime, 40 cm inaltime si 40 cm latime. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 30-32 grade Celsius, iar umiditatea de 50%. Temperatura minima in timpul noptii poate fi doar de 22-24 grade Celsius. Substratul pe fundul teraiului poate fi realizat din hartie absorbanta, turba si fibre de nuca de cocos. Nu este indicat rumegusul si nisipul pentru ca uneori poate avea urmari asupra sanatatii soparlei, duce la obstructie intestinala si moarte. Speranta de viata la gecko-leopard in conditii de captivitate este de 15-25 de ani, uneori si mai mult.

Gecko-leopard are denumirea stiintifica de Eublepharis macularius, face parte din ordinul Squamata, familia Gekkonidae si este o specie des intalnita in Asia de Sud, numarul de exemplare este mare.

Video – Gecko-leopard (Eublepharis macularius):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.