Golful Botany din Sidney este considerat locul simbolic unde Australia moderna avea sa se nasca, intrucat, aici, capitanul Cook a pus pentru prima oara piciorul pe pamant australian. Dar istoria acestui sit se intinde pe o perioada mult mai mare de atat, cursul intamplarilor fiind pe cat de interesant, pe atat de fascinant, in special pentru o natiune care a luat nastere in urma unor evenimente cel putin bizare, dar intrucatva prielnice. Astfel, la 6 mai 1770, exploratorul britanic capitanul James Cook nota in jurnalul sau de bord urmatoarele: „Cantitatile mari de peste din aceasta specie gasite aici m-au facut sa denumesc acest Portul Pisicilor de Mare”.

Golful Botany1

Mai tarziu, facand o alta notare in jurnalul sau, Cook se razgandeste si scrie: „Marea cantitate de plante gasit aici ma face sa-l numesc Botany Bay”, ceea ce s-ar traduce prin Golful plantelor – Golful Botany de astazi, sub aceasta denumire fiind cunoscut astazi golful unde, pentru prima oara, exploratorul britanic capitanul James Cook avea sa acosteze in Australia. Insa sirul evenimentelor si-a urmat cursul firesc timp de optsprezece ani, dupa aceasta perioada de la venirea aici a lui Cook, capitanul Arthur Phillip conducand Prima Flota pentru a infiinta o colonie de detinuti exact unde avea sa ia nastere Australia pe care, in prezent, o cunoastem cu totii. Cu toate acestea, iarasi, Phillip nu a gasit aici ceea ce cauta, nisipurile nisipoase si aride ale golfului parandu-i-se total nepotrivite pentru obiectivele sale, drept pentru care a decis sa plece spre nord, mai cu seama catre portul Jackson si Sidney Cove.

In pofida acestei decizii de a pleca din Golful Botany, dupa cateva zile petrecute aici, potrivit traditiei populare, se crede ca aici, in Golful plantelor, cum mai este numit, s-a format prima colonie de detinuti, ceea ce, din punct de vedere istoric, este gresit. Pe de alta parte, nimeni nu poate contesta importanta acestui loc ce se afla in suburbiile de sud al Sidney-ului. In prezent, frumusetea golfului este oarecum subjugate de activitatea aeroportului Sidney – Kingsford Smith –, precum si de inchisoarea din Long Bay, o rafinarie de pretrol, terminalul de marfa al portului Botany si, in mod bizar, de o statie de ape menajere.

Citește și:  Gradinile Botanice Nationale Harold Porter: Obiective turistice Africa de Sud - Betty's Bay

Golful Botany11

Si totusi, apele linistite si privelistile ce par ca se lenevesc sub razele soarelui inca ne mai pot oferi o imagine a ceea ce Cook si membrilor echipajului de pe HMS Endeavour au vazut pentru prima oara aici, aceeasi perspectiva pe care au avut-o, mai apoi, si cei 732 de detinuti, cei 22 de copii ai lor si, bineinteles, cei 619 soldati si angajati ce faceau parte din echipajele celor 11 vase din Prima Flota.

Situata in sud-estul Golfului Botany, o baliza rosie celebreaza momentul cand Cook a aruncat pentru prima oara ancora, la 29 iulie 1770, marcand totodata si locul. Mai mult decat atat, in aceasta regiunea, mai precis la capatul sudic al Parcului National al Golfului Botany, a fost ridicat un monument ce da inspre mare, acoperind ambele parti ale intrarii inguste in golf. Pe cealalta parte, adica pe malul Nordic, vizitatorii pot vedea La Perouse, cea mai veche asezare aborigena din Sidney, care astazi este parte a parcului national, impreuna cu alte situri aborigine de o mare importanta pentru istoria acestei tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.