Gradina Botanica din Buenos Aires, cunoscuta si sub numele de Gradina Botanica Carlos Thays, se afla in cartierul Palermo, fiind delimitata de trei bulevarde. Se remarca prin forma sa mai putin obisnuita, de triunghi. Pe langa plantele propriu-zise, contine si cinci sere, sculpturi si monumente.

Gradina Botanica din Buenos Aires1

Gradina a fost deschisa publicului in anul 1898, insa a fost declarata monument national abia in anul 1996. A fost amenajata de Carol Thays, un arhitect si designer peisagistic de origine franceza, dar care a trait aproape toata viata in Argentina. Acesta a locuit intr-o casa realizata in stil englezesc, care astazi este cladirea principala a gradinii botanice. Gradina are o suprafata de aproape 70.000 m², iar numarul plantelor din ea ajunge la 5.500.

Gradina Botanica din Buenos Aires este recunoscuta si pentru pisicile pe care le are. Acestea au fost abandonate de stapanii lor, iar populatia creste pe an ce trece, numarul abandonurilor devenind din ce in ce mai mare. Numai pe timpul verii se abandoneaza o pisica pe zi, iar autoritatile declara ca nu au ce sa le faca stapanilor. Desi au fost cateva incercari de eliminare a patrupedelor, vecinii gradinii si organizatiile care se ocupa cu protectia animalelor au reusit sa le impiedice. Cu toate acestea, gradina parca nu ar fi la fel fara pisicile care stau toata ziua tolanite la soare.

Gradina Botanica din Buenos Aires11

In Gradina Botanica din Buenos Aires functioneaza o scoala de gradinarit, Cristobal Maria Hicken, care apartine de Facultatea de Agronomie a principalei universitatii din capitala argentiniana. Exista si un muzeu, in care sunt expuse tot felul de seminte si alte lucruri legate de lumea plantelor. Totodata, cei de la scoala de gradinarit, cei de la Facultatea de Agronomie, dar si vizitatorii au la dispozitie o biblioteca in care pot fi citite mai mult de zece mii de publicatii si peste o mie de carti.

Citește și:  Podul Suspendat Menai: Obiective turistice Tara Galilor - Gweynedd-Anglesey

Cele cinci sere din cadrul complexului sunt foarte populare printre turisti, avand in interiorul lor o multime de plante interesante. Cea mai mare si mai importanta dintre sere este cea construita in stilul Art Nouveau. Aceasta are 2.500 de plante tropicale, dispuse pe o lungime de 35 de metri si o latime de 8 metri. Sera dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiindu-i recunoscuta importanta in cadrul Expozitiei Universale de la Paris din 1889.

Gradina Botanica din Buenos Aires111

De asemenea, printre plantele din Gradina Botanica din Buenos Aires se afla mai mult de 30 de opera de arta, printre ele monumente, sculpturi si busturi. Toate au fost realizate de artisti de origine spaniola, iar unele dintre ele dateaza de la inceputul secolului al XX-lea. Este cazul monumentului Indicador Meteorologico (Indicatorul Meteorologic), care a fost prezentat de Imperiul Austro-Ungar la o expozitie din 1910.

In ceea ce priveste gradinile propriu-zise, Gradina Botanica din Buenos Aires se imparte in trei zone: Gradina Orientala, Gradina Romanica si Gradina Franceza. Gradina Franceza a fost amenajata intr-un stil simetric, intalnit in gradinile secolelor XVII-XVIII. In Gradina Romana pot fi vazuti arbori precum chiparosul, laurul (dafin) si plopul. Gradina Orientala este si ea impartita in mai multe zone: Asia (in care se remarca ginkgo biloba), Europa (alun si stejar), Oceania (eucalipt si salcam) si Africa (palmier si feriga). Nu lipsesc si plante specifice Argentinei, dar nici cele caracteristice Americii, precum arborele de sequoia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.