Aflata in apropierea Ground Zero, in New York, Gradina Memoriala Britanica comemoreaza cele saizeci si sapte de victime britanice ale atacului terorist asupra World Trade Center din anul 2011, celebrand, totodata, si legaturile istorice dintre Statele Unite ale Americii si Regatul Unit. Procesul de plantare a inceput in primavara anului 2006, rezultatul de astazi fiind unul magnific si deopotriva impresionant. Iar istoria locului pe care a fost amenajata Gradina Memoriala Britanica se intinde pe mai multe secole. In anul 1714, Hanover Square din Manhattan, New York, se numea astfel in onoarea celui care a fost Elector de Hanover – George I – la tronul britanic.

Dupa ce s-au fondat Statele Unite ale Americii, Hanover Square avea sa dispara de pe harti, devenind parte a Strazii Pearl. Dar numele acestei piete a continuat sa fie cunoscuta in mentalitatea oamenilor, fiind reintrodusa oficial pe harti in anul 1830. Tocmai de aceea s-a considerat, atunci cand a trebuit gasirea unei locatii pentru amenajarea Gradinii Memoriale Britanice, ca acest loc este potrivit, fiind incarcat de istorie. Cei care au creat acest paradis al naturii au fost Julian si Isabel Bannerman, care au cautat sa proiecteze o gradina clasica britanica in cel mai contemporan stil cu putinta. Iar pentru a crea un mediu cat mai autentic, s-a cautat reflectarea, in cel mai productiv mod cu putinta, a acelor peisaje naturale care a consacrat, din acest punct de vedere, Marea Britanie. De pilda, vizitatorul va fi purtat de poteci umbrite si insorite pana la o piatra ce provine din Caithness, Scotia.

Citește și:  Nelson’s Dockyard: Obiective turistice Antigua si Barbuda - English Harbour

In plus, dupa o plimbare de cateva minute, vizitatorii vor putea vedea pietre inscriptionate cu numele fiecarei regiuni din Regatul Unit, acestea parand ca isi fac loc printre vegetatia luxurianta. Ardezia galeza, spre exemplu, a fost folosita pentru rauletul ce traverseaza gradina si, in plus, aici se mai afla si pietre ce provin din Portland si balize de fier din Londra. Marginile sunt decorate generos de plante, in stilul bogat specific englezesc.

Pe langa toate aceste frumuseti ale naturii, insotite de pietrele ce simbolizeaza unitate, in Gradina Memoriala Botanica din New York, mai sta si o lucrare apartinand lui Anish Kapoor, ce are aceeasi semnificatie. Este vorba despre Unity, o lucrare monolitica de granit, de culoare neagra, ce serveste drept sculptura memoriala. Centrul acestei sculpturi memoriale este gol, fiind atat de atent finisat incat pare o oglinda ce reflecta lumina, simbolizand vapaia eterna.

Este cel mai probabil amintirea celor care au murit in 2001, in urma atentatului terorist, amintirea care va ramane pentru totdeauna in gandurile rudelor si celor care i-au cunoscut. In definitiv, aceasta este semnificatia Gradinii Memoriale Britanice din New York: oricat de rapid si de necrutator ar trece timpul peste noi, amintirile oamenilor care au facut candva parte din viata noastra vor ramane vii intotdeauna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.