Gradinile Botanice din Denver se gasesc in cartierul Cheesman Park din orasul Denver, Statele Unite ale Americii. Acestea ocupa 93.000 m², fiind alcatuite din trei locatii: York Street (aflata in centrul orasului), Chatfield si Mount Goliath.

Gradinile botanice din Denver1

Gradinile Botanice din Denver au fost amenajate incepand cu anul 1951, cand membrii Asociatiei de Horticultura din Colorado au infiintat o fundatie non-profit – Botanical Gardens Foundation. Acestia au angajat unul din cei mai buni arhitecti peisagistici pentru a se ocupa de cele 100 de pogoane de teren pe care autoritatile orasului le pusesera la dispozitie fundatiei. Insa locatia nu s-a dovedit a fi de bun augur, asa ca a fost schimbata: gradinile botanice au inceput sa fie amenajate intr-un cimitir vechi, pe York Street.

In anul 1959 au fost efectuate primele plantari de trandafiri, lalele, iris, narcise, bujori si dalii. Tot in acel an, gradinile au primit in dar de la o localnica un conac, in care astazi se afla administratia. Cativa ani mai tarziu s-a ridicat principala sera, in care sunt crescute plantele tropicale si subtropicale. Nu a durat mult pana cand gradinile au devenit un obiectiv turistic foarte popular, mai ales ca ansamblul a fost printre primele gradini in care plantele native au fost puse pe un loc important.

Gradinile botanice din Denver11

Locatia York Street din cadrul Gradinilor Botanice din Denver cuprinde gradini amenajate in functie de diverse zone geografice. Astfel, exista colectii din Africa de Sud sau din Japonia – cea din urma se numeste Shofu en (adica gradina vantului si a pinilor) si a fost realizata cu ajutorul unor artisti de origine japoneza. Aceasta locatie se remarca si prin “acoperisul verde”, primul de pe o cladire din Denver. Acesta este accesibil oricarui vizitator si este un indemn la proprietarii de cladiri, sa planteze iarba, copaci si chiar flori pe terasele cladirilor.

Locatia de la Chatfield a Gradinilor Botanice din Denver este alcatuita dintr-o ferma, inconjurata de pajisti si zone riverane. Aceasta parte a gradinii se afla langa parcul cu acelasi nume si este o zona preferata de cei carora le place sa urmareasca pasarile. De altfel, vizitatorii sunt indemnati sa isi aduca binoclurile, pentru ca speciile de pasari de aici sunt spectaculoase. Sunt amenajate si cateva gradini cu flori salbatice, dar si un centru de vizitare, un hambar din 1918 restaurat si o scoala ce dateaza din 1874. De asemenea, aici sunt cultivate cinci pogoane de legume de catre o asociatie de agricultura, vandute celor inscrisi in ea.

Citește și:  Alhondiga de Granaditas: Obiective turistice Mexic - Guanajuato

Gradinile botanice din Denver111

Cea de-a treia locatie a Gradinilor Botanice din Denver, Mount Goliath, se situeaza chiar pe un varf din Muntele Evans. Accesul este posibil cu ajutorul unui traseu care trece prin zona alpina si subalpina, pline de flori si animale salbatice. Cei de la Gradinile Botanice organizeaza in lunile de vara, de trei ori pe saptamana, excursii pe munte.

Acestea sunt destinate copiilor, care sunt invatati sa aprecieze natura. De altfel, cei mici au la dispozitie si Gradina Mordecai, special amenajata pentru ei – in aceasta gradina, copiii au posibilitatea sa invete prin joaca despre caracteristicile plantelor, dar si despre insecte si animale salbatice.

Gradinile botanice din Denver1111

Gradinile Botanice din Denver au o multime de gradini mai mici, iar in anul 1986 a fost deschisa prima gradina xeriscape din lume. “Xeriscape” este un termen ce defineste plantele care au nevoie de cantitati foarte mici de apa pentru a supravietui. Gradina este organizata pe baza a sapte principii si contine plante aride din zonele mediteraneene si vestice. O alta gradina este aceea cu plante provenite din zonele cu temperaturi foarte joase – de altfel, aici se gaseste cea mai mare colectie de astfel de plante din America de Nord. Nu lipsesc colectiile de plante care cresc in statul Colorado, dar si in alte state din jurul acestuia.

Gradinile Botanice din Denver joaca si un rol cultural important, gazduind in fiecare vara un concert de amploare. Acesta este tinut in amfiteatrul de afara, iar biletele se vand aproape imediat dupa ce au fost puse in vanzare. Gradinile au aparut chiar si intr-un film regizat de Woody Allen, “Sleeper”, aparut in anul 1973. De doua ori pe an, in primavara si in toamna, au loc vanzari de plante, in care iubitorii de flori pot gasi nenumarate specii si pot chiar primi sfaturi de la experti. De asemenea, in fiecare decembrie este tinut un festival al luminilor, care atrage oameni din toata lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.