Cu o istorie plină de cunoaștere, artă, filosofie și mitologie, Grecia este binecuvântată și cu frumuseți naturale. Primii locuitori ai acestei țări sunt numiți pelasgians și se consideră că ar fi fost primitive. Prima civilizație avansată este cunoscută ca fiind cea cicladică din insulele Ciclade și civilizația minoică în insula Creta și Santorini. Minoicii aveau o limbă scrisă însă, până astăzi, nu s-a putut descifra limba lor ceea ce o face să fie unul dintre cele mai profunde și interesante mistere ale lumii moderne. Un alt fapt foarte interesant despre limba greacă este că ea există de 4,000 de ani, iar limba scrisă greacă există de 3,400 de ani.

Atena
Atena

În perioada 1200-800 Î.Chr., a avut loc ascensiunea orașelor-cetate grecești și a desemnat această perioadă ca fiind Viața de Aur a Greciei, ceea ce a durat pentru multe secole și a fost foarte prolifică pe partea științifică, arhitecturală, politică, economică, artistică și literară. Cele mai importante orașe-cetăți erau Atena (cea mai importantă), Sparta, Corint și Teba. Moștenirea pe care o avem de la greci din acea perioadă încă ne influențează.

În afară de influențele culturale pe care le resimțim și astăzi, prin citarea marilor gânditori greci (Socrate, Platon, Aristocrate ș.a.), o altă influență foarte importantă pe care o au grecii are legătură cu sportul, prin Jocurile Olimpice. Acestea erau o serie de competiții atletice (alergat, aruncatul discului și săritura în lungime) între orașele-cetate grecești. Ele erau ținute în onoarea lui Zeus. Înregistrările istorice arată că Jocurile Olimpice grecești au început undeva în 776 În. De Chr. De asemenea, grecii, au fost primii care au introdus alergat pe un stadion, iar proba se numea stadion sau stade. Jocurile Olimpice grecești se țineau o dată la patru ani și doar în orașele Elis și Olympia. De asemenea, existau mai multe tipuri de jocuri: pitiene (în onoarea lui Apollo, doar la Delphi, o dată la patru ani), nemeice (în onoarea lui Zeus și Heracle, doar la Corint și Nemeea, o dată la doi ani) și istmice (în onoarea lui Poseidon, doar la Sycion,o dată la doi ani).

Santorini
Santorini

Dacă vreți să vizitați Grecia, primul oraș în care trebuie să mergeți este Atena. Este singurul oraș care vă poate pregăti pentru teritoriul pe care urmează să-l parcurgeți. Templul Atenei este o dovadă a civilizației de mult pierdute, însă, orașul, nu se limitează doar la asta. Există o foarte mare diversitate culturală, o mulțime de muzee și concerte, iar asul din mânecă al acestui oraș este infrastructura și fluiditatea transportului. Salonic este metropola cea mai importantă din nordul Greciei. Un loc sofisticat, cu restaurant și viață de noapte ce poate fi comparată cu cea pe care o găsești în Atena, iar pentru artefacte și monumente antice, orașul se bucură de monumente ce datează din epoca bizantină. Locuitorii acestui oraș de obicei sunt foarte veseli și plin de viață.

Citește și:  Van Der Merwe Miszewski: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

În afară de aceste orașe partea continentală a Greciei își arată frumusețea prin ruinele foarte bine păstrate pe care le puteți găsi la Corint, Olimpia și Delfi, mănăstirile și bisericile bizantine pe care le puteți găsi pe muntele Athos, Meteora, Hosios Lukas și în orașele Kastoria și Mystra. Mai există și orașele fortificate Menomvasia, Nafplio și Methoni. Arhitectura superbă din Zagori și Mani este una unică, iar plajele lungi și apa curate din peninsula peleponeză și pelionă vă vor face să vă doriți să stați mai mult de o săptămână. Poate și mai surprinzător este faptul că pământul continental grec este că oferă poate printre cele mai bune servicii când vine vorba de drumeții prin locuri foarte puțin explorate, mersul cu canoe și schiat din întreaga Europă.

Santorini1

O altă insulă pe care trebuie să o vizitați este Santorini. Santorini este o insulă vulcanică ce face parte din grupul de insule Cyclade. Este faimoasă pentru panoramele superbe, apusuri extraordinare și casele de un alb imaculat, pe deasupra există și un vulcan active. Capitala acestei insule, Fira, este o combinație arhitecturală inedită: venețiană și cycladică, ce a rezultat în agitația dintre străzile pavate cu piatră și magazine, hoteluri și cafenele, în timp ce se agață pe marginile a unor faleze înalte de 400 de metri.

Dacă grecii au un motiv în plus pentru care sunt aleși ca destinație de vacanță, atunci este vremea. Singurele luni în care nu ar trebui să vă riscați vacanța din cauza ploilor și imposibilității de a merge cu feribotul pe alte insule ce aparțin de Grecia sunt cele din decembrie până în martie. Restul anului este o vreme cu care oricine se poate acomoda pe care o puteți resimți în special pe insule. Din acest motiv dacă alegeți ca destinație de vacanță Grecia, trebuie să încercați să ajungeți pe una dintre insulele ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.