Cele aproximativ 500 de specii de greieri de pestera cunoscute pana in prezent fac parte din familia Raphidophoridae. Sunt raspanditi in toata lumea, dar mai ales in regiunile cu clima calda, in zonele umede, in pesteri, sub pietre, vegetatia de pe sol si busteni culcati la pamant. Unele specii traiesc in special prin resturile de frunze de pe sol, altele exclusiv in pesteri.
Lungimea acestor greieri poate fi de 1,3-3,8 cm, iar corpul lor in nuante de culori cenusii sau cenusii-maronii. La aceste mici vietuitoare picioarele sunt foarte lungi, antenele depasesc in lungime marimea picioarelor – toate sunt folosite pentru detectarea pradatorilor.
Majoritatea speciilor sunt foarte bine adaptate la viata in pestera, au corpurile moi si ochii foarte mici. In perioada de reproducere femelele se folosesc de un ovipozitor foarte subtire si isi depun ouale in pietrisul din pesteri. Imediat ce oualele eclozeaza apar nimfele care incep sa-si caute hrana pentru a-si continua dezvoltarea, unele prind mici vietuitoare altele sunt nacrofage.
In Africa de Nord si Europa de Sud traieste specia Pholeogryllus Gertsi. Aceasta are picioarele posterioare bine dezvoltate cu femurul fiecaruia puternic, perfect adaptate pentru a sari. Antenele sunt foarte lungi, iar spatele curbat.
Ca si alti locuitori ai pesterilor – gandaci, miriapode, paianjeni – care duc o viata in intuneric si greierii de pestera nu au nevoie de forta, vedere sau viteza ci doar de picioarele lor lungi si simturile necesare sa poata circula liber in casa lor umeda subterana. Ei nu au nevoie neaparat de organe de vedere ci mai ales de organe de atingere, cu ajutorul antenelor deosebit de lungi ei se concentreaza, se deplaseaza pe suprafata pesterii mereu in cautare de hrana.
Greierii de pestera sunt la randul lor hrana preferata a paianjenilor care traiesc in pesteri. Exista o specie de paianjen orb cu antene care are picioarele anterioare acoperite cu fire de par senzoriale, capabile sa simta si cele mai mici vibratii din aer produse de greierii de pestera care sar de colo colo si constituie prada preferata a acestei arahnide.
Alti pradatori ai greierilor de pestera sunt gandacii de pestera care sunt atrasi de mirosul de oua depuse de femela-greier in noroiul adanc acoperit cu pietris si pamant. Acesti gandaci isi folosesc mandibulele puternice si ascutite pentru a sparge ouale si a abosorbi continutul lor. Dupa ce termina ouale, mananca de asemenea si excrementele greierilor de pestera.
Video – Greieri de pestera: