Familia Gryllidae cuprinde numeroase specii de greieri, care difera prin forma, colorit si stil de viata. Numarul lor poate ajunge la aproximativ 4000 de specii, toate fiind cunoscute cu numele popular de ,,greieri adevarati”. Traiesc pe tot globul, in diferite habitate, pe copaci, pe sol, pe sub pietre si in gunoaie.

Greierii se remarca prin taraitul lor zgomotos care i-a facut sa devina atat de populari. Unele specii sunt tinute ca animale de companie in mici colivii tocmai pentru sunetele lor ce pentru anumiti crescatori par minunate. Majoritatea se hranesc cu plante sau cu animale moarte, insa exista si specii de greieri carnivori care nu sunt amatori de materii vegetale ci de carne.

Specia Brachytrupes
Specia Brachytrupes

Toate speciile de greieri au lungimea corpului destul de mica, aceasta poate varia intre 0,5-5 cm, iar aspectul lor este aplatizat. Multi greieri sunt confundati cu lacustele pentru ca se aseamana destul de tare cu acestea, mai ales datorita conformatiei corpului si a picioarelor din spate, mai puternice decat cele anterioare, cu ajutorul carora fac salturi ample.

Specia Brachytrupes este numita si greierul de tutun, traieste in regiunile africane si este un mare daunator al bumbacului, ceaiului si tutunului.

Una din speciile de greieri intalnite frecvent in gradinile oamenilor este greierul de casa sau Gryllus domesticus. Acesta apare toamna tarziu si are tendinta de a se deplasa din gradinile din jurul caselor in camerele de locuit calde, deoarece prefera temperaturile mai ridicate din interiorul locuintelor. La sate, in casele de la tara, el poate fi adus usor cu lemnele de foc ce sunt tinute afara. De asemenea, astfel de greieri prefera gramezile de gunoaie unde datorita descompunerii materiilor organice aflate in stare de putrefactie temperatura este mai ridicata si conditiile prielnice vietuirii acestor insecte.

Gryllus domesticus
Gryllus domesticus

Greierul de casa are lungimea corpului de 1,6-2 cm si coloritul galben-pai spre galben-maroniu. Femela se diferentiaza de mascul prin faptul ca prezinta ovipozitorul pentru depunerea oualor si are corpului putin mai mic, de 1,1-1,5 cm. Capul si pronotumul au coloritul maro si prezinta pete negre.

Aripile la femela sunt mai mari si mai stralucitoare, la mascul mai mici si au o structura mai compacta. Au un stil de viata secretos, timid, nocturn, noaptea sunt activi, iar ziua stau ascunsi sau in zone cu umbra. Hrana lor consta din plante si alimente de origine animala, in general sunt specii omnivore care nu beau apa, isi iau necesarul de lichid din plante.

Gryllus desertus
Gryllus desertus

Pe campurile cultivate apare greierul de stepa sau Gryllus desertus care distruge plantele de culturi, face adevarate ravagii mai ales in perioadele din an secetoase. Are lungimea corpului de 1,3-1,5 cm si canta mai ales pe timp de noapte.

Gryllus campestris
Gryllus campestris

Greierul de camp sau Gryllus campestris scoate taraituri zgomotoase atat de cunoscute oamenilor prin frecarea aripilor anterioare. Acesta este un daunator al plantelor suculente de pe campuri si pasuni, dar si al gradinilor de zarzavaturi, al tutunului, mazarii si cartofului. Are obiceiul sa roada frunzele, tulpinile dar si radacinile plantelor fragede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.