Insula Cocos (Coco în spaniolă) este o insulă vulcanică nelocuită din Oceanul Pacific. Ea aparține de provincia Puntarenas din Costa Rica. Insula se află la 494 km de Cabo Blanco, care este situat pe continent. Este de formă dreptunghiulară, cu o lungime de 7,49 km și o lățime de 4,61 km. Suprafața insulei este de 23,85 km², iar cel mai înalt punct al ei, Cerro Iglesias, are altitudinea de 634 m deasupra nivelului mării. Insula se află la marginea unei plăci tectonice, din care cauză este zguduită frecvent de cutremure. În prezent, insula este declarată parc național, aici existând o floră și o faună tropicală protejată.

Insula Cocos1

Insula este cunoscută, printre altele, pentru comorile ascunse aici, probabil, de pirații Benito Bonito, Henry Morgan sau Căpitanul Thompson, care au fost căutate în nenumărate expediții, 300 la număr, însă toate au fost în zadar. Insula l-a inspirat și pe scriitorul Robert Louis Stevenson, care a scris romanul de aventuri Comoara din insulă. Insula Cocos a fost desemnată parc național pe țărmul Costa Ricăi, iar locuitorii ei nu sunt decât paznicii parcului.

Localizată în Oceanul Pacific, la aproximativ 550 km de la coasta pacifică a țării, cu o arie de 23.85 km² (adică 8×3 km) și un perimetru de 23.3 km, insula este mai mult sau mai puțin rectangulară ca formă. Înconjurată de ape adânci cu contra curenți, insula este preferată de scuba diveri pentru speciile marine care există aici. Climatul ud și oceanic fac din insulă un loc perfect, cu o faună și o floră bogată.

Insula Cocos a fost declarată un parc costarican în anul 1978, devenind în anul 2002 un sit de patrimoniu mondial. Oceanograful Jacques Ives Cousteau a declarat că această insulă este cea mai frumoasă din lume, impresionat fiind de ceea ce a văzut. Paznicii parcului care trăiesc pe insulă au două campusuri. Turiștilor le este permis accesul doar cu permisiunea paznicilor parcului, nu li se permite să stea pe insulă sau să campeze, nici să colecteze minerale.

Insula Cocos11

Prima discuție despre insulă, cum că ar fi fost locul în care pirații ar fi ascuns comori nebănuite, a pornit de la o femeie, Mary Walsh, care a făcut parte din echipajul unui pirat celebru, Captain Bennett Graham. Aceasta a afirmat, pe baza unei hărți, că ar fi îngropate 350 de tone de aur pe insulă, dar după căutări nu s-a găsit nimic. Portughezul Benito Bonito a fost executat și comoara pe care a adus-o pe insulă nu a fost descoperită niciodată. Comoara din Lima a făcut ca o altă poveste să fie legată de insulă. O comoară de dimensiuni regale a fost furată în anul 1820, dar fiind prinși, pirații au promis că vor arăta locul unde au îngropat-o în schimbul vieții lor. Aceștia au scăpat în pădure și nimeni nu i-a mai văzut de atunci.

Citește și:  Catedrala Sfantul Vasile din Moscova: Obiective turistice Rusia - Moscova

În secolul al XVI-lea, istoricul Gonzalo Fernández de Oviedo a făcut prima informare despre existența insulei, mai exact în anul 1535. Insula are 400 de specii de insecte, din care 65% sunt endemice, 90 de specii de păsări migratoare de mare, 7 specii de păsări endemice care se găsesc doar aici, 5 mamifere, inclusiv porci, căprioare, pisici și șoareci, care au fost introduse de către oameni, acestea din urmă fiind controlate pentru a nu dăuna ecosistemului. Clima insulei este tropical – umedă, fiind unică în estul oceanului Pacific. Pădurile de la altitudine mare sunt, de asemenea, unice. Numărul mare de specii endemice fac ca insula să fie valoroasă din punct de vedere al faunei și florei.

Turiștii care vin să viziteze pot înnopta pe vasul cu care sosesc pe insulă. În general, sunt necesare două zile pentru a cunoaște biodiversitatea existentă aici. Cei ce fac scufundări și doresc să înoate cu pisici de mare și rechini o pot face ușor, apa de mare e limpede și caldă, permite multor specii să își facă apariția în zonă.

Insula Cocos111

Pot fi văzuți rechini albi, rechini – ciocan, delfini, pisici – de – mare, balene, tuna, broaște țestoase uriașe, caracatițe, baracude, pești exotici colorați și pești – sabie.

Cele două locuri pentru acostare sunt sigure; tot aici sunt și plaje nisipoase, ca plaja Chatham, care este localizată pe partea de nord – est și Wafer Bay, pe partea de nord – vest. Câteva mici insulițe și roci sunt risipite pe ici – pe colo, cea mai mare fiind insulița Manuelita. Lângă acestea sunt colonii de pești și o minunată diversitate de viață marină care îi impresionează pe cei ce fac scufundări. Insula Cocos este considerată printre cele 10 cele mai bune destinații pentru scuba diving din lume, conform asociației profesionale de scuba diving. Datorită climei atât de umede și, totodată, călduroase, insula este acoperită cu multă vegetație, cascadele abundă, ajungând la un număr de 70 de cascade de diferite mărimi în timpul sezonului ploios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.