Insula Groote Eylandt din Australia este cea mai mare insulă din golful Carpentaria din nord- estul Australiei. De asemenea Groote Eylandt este a treia insulă ca mărime din Australia, cu o suprafața de 2,687 km². Este proprietatea și reședința oamenilor din tribul Anindilyakwa care vorbesc o limbă izolată. Insula este situată la 50 km distanță față de teritoriul de nord și de coasta de est a zonei Arnhem Land. Mărimea insulei este de 50 km de la est la vest și de 60 km de la nord la sud. Insula a fost denumită de către exploratorul Abel Tasman în anul 1644 cu numele Groote Eyland, aceasta însemnând în limba olandeză, insula mare.

Populația care trăiește aici este în număr de aproximativ 1,540 de oameni. Primul colonist european s-a stabilit La Emerald River în 1921, aici înființându-se o misiune creștină a Societății Church Missionary, care în timpul războiului s-a mutat la Angurugu pentru că insula a fost folosită ca bază militară a armatei. În 1976 insula a fost transferată în proprietatea populației originală locală, tribul Anindilyakwa care formaseră Consiliul Aboriginal Town Council pentru administrarea insulei.

Insula a fost până de curând deschisă pentru public, dar numai cu obținerea unui permis de vizită de la Consiliul Administrativ al Teritoriului de Nord. Consiliul local aborigen nu a încurajat turismul în trecut pentru a conserva insula. Există acum un hotel stațiune pe insulă și vizitatorii sunt bineveniți. Insula este renumită pentru site-uri de artă aborigenă pe stânci, picturi rupestre, pentru meșteșuguri și diferite sporturi. Pictura pe stăncă datează de mii de ani.

Zona înconjurătoare a insulei este clasificată de către Bird Life International ca fiind o locație importantă pentru înmulțirea pasărilor, un soi de pescăruș local, Roseate Tern care trăiește în colonii aici. Alyangula, pe coasta de vest, este orașul principal, cu o populație de 670 locuitori, majoritatea lor sunt mineri ne băștinași.

Citește și:  Casa lui Rubens: Obiective turistice Belgia - Antwerpen

Depozitele de mangan au fost exploatate pe scară largă din anul 1966, acum explatndu-se un sfert din producția mondială. Insula Groote este un loc fantastic pentru pescuit și în ciuda faptului că facilitățile pentru vizitatori sunt limitate, excursiile safari sunt foarte atractive pentru iubitorii de pescuit. Peste 50 de specii diferite pot fi capturate în apele curate de la Groote Eylandt.

Pe insulă s-au dezvoltat unele ferme pentru creșterea bovinelor care produc carne de vită, de asemenea sunt și ferme ce produc fructe tropicale. Există numeroase recife și insulițe departe de tărm, de exemplu insulița Chasm care este locuită de o așezare de pescari și unde este localizat un loc cu artă aborigenă veche. Aeroportul Groote Eylandt este la distanța de zbor de 25 minute la sud de Nhulunbuy, pe Peninsula Gove. Acest aeroport deservește insula și împrejurimile sale.

Arhipelagul insulei Groote Eylandt este unic și are un mediu foarte divers – cu plaje curate, locații de înot lângă ape de izvor, păduri deschise, păduri tropicale, dune de nisip roșu, apă limpede dulce.

Oameni din tribul aborigen Anindilyakwa sunt dornici de a promova modul lor de viață, arta, tradiția și istoria. Astfel este în curs de dezvoltare stațiunea Dugong Beach care va oferi tururi turistice cu scop cultural și educațional organizate în colaborare cu consiliul local teritorial al băștinașilor de pe insulă și întreprinderea Groote Eylandt Bickerton Island.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.