Insula Rodd este localizată în oraşul australian Sydney, pe râul Parramatta, în centrul golfului Iron Cove din vestul portului. Aceasta se întinde pe o suprafaţă de 0,5 hectare, iar din anul 1982 face parte din Parcul Naţional Sydney Harbour.

De-a lungul timpului, insula a fost cunoscută sub diferite denumiri: Rabbit, Rhode, Snake sau Jack, însă numele actual provine de la Brent Clements Rodd, avocat şi proprietar de terenuri. El a încercat să cumpere insula de la autorităţile statului în 1842 şi în 1859, însă nu a reuşit acest lucru, deşi depusese chiar şi o sumă de bani drept garanţie. În 1879, zona a devenit primul spaţiu public de recreere din Portul Sydney.

Insula Rodd
Insula Rodd

În perioada 1888 – 1894, insula a fost utilizată pe post de laborator de către oamenii de ştiinţă care lucrau pentru Institutul Pasteur în căutarea unei soluţii pentru a controla populaţia de iepuri a Australiei. Louis Pasteur era interesat de acest subiect deoarece Henry Parkes, părintele Federaţiei Australiene, promisese o recompensă consistentă pentru cel care ar fi rezolvat problema iepurilor de pe continent. Astfel, pe insula Rodd s-au construit mai multe clădiri de laboratoare pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare. Cercetarea a avut însă un raport nefavorabil, astfel că din 1890 spaţiile au început să fie folosite pentru producerea de vaccinuri pentru oi şi vite.

Citește și:  Orasul Bratislava: Obiective turistice Slovacia - Bratislava

După anul 1894, laboratoarele au fost demolate, iar fosta staţie de cercetare s-a transformat în sală de dans. La începutul secolului al XX-lea, pe insulă s-au construit câteva case de vară şi un foişor, însă celalte măsuri prevăzute în proiect nu s-au mai concretizat, deoarece oraşul Sydney a fost afectat de o epidemie de ciumă bubonică. După ce aceasta s-a încheiat, insula Rodd a devenit un spaţiu de recreere al oraşului. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, insula a fost folosită ca bază de antrenament pentru armata Statelor Unite, dar apoi a revenit la destinaţia sa anterioară, de loc de relaxare.

În prezent, insula Rodd reprezintă o zonă populară pentru picnic, oferind o privelişte spectaculoasă asupra portului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.