Insula Springbank este situată pe lacul artificial Burley Griffin din orașul Canberra, teritoriul capitalei, din Australia. Ea a fost denumită după numele terenului scufundat ca rezultat al formării unui lac, prin umplerea unei zone săpate de om de către apele unui râu, insula ca atare fiind un deal din zonă care a rămas deasupra apelor după inundare. Insula este localizată în partea vestică a lacului, adiacent suburbiilor Acton și are dimensiunile de 200 m x100 m. Accesul se face cu barca nefiind altă cale de a ajunge la insulă.

Ea este înconjurată de o perdea de copaci, fiind pustie și golașă, cu o arie acoperită pentru picnic, zonă pentru grătar, apă de robinet, toalete, telefon de urgență și nu dispune de curent electric sau irigații. Pentru a face grătar în zonă este necesară o programare prealabilă de la administrația insulei, fiind interzis să înnoptezi aici. Ca activitate turistică se organizează partide de cricket cu ocazia unui carnaval pe plajă de două ori pe an. Zona Springbank include câmpia râului Molongo și a râului Black Mountain cu o parte a suprafeței ocupate în prezent de Universitatea Națională Australiană.

În octombrie 1831 John MacPherson a fost recompensat cu 260 ha de pământ, mare parte a câmpiei acoperită de apele lacului din care face parte și Insula Springbank, acesta fiind primul rezident proprietar de pământ din Canberra, iar familia sa prima familie europeană care a locuit pe teritoriul viitoarei capitale. Unul dintre copiii săi a devenit al 7-lea premier al guvernului statului Victoria, cel mai aglomerat stat din Australia care cuprindea orașul Melbourne.

Citește și:  Muzeul Pierneef: Obiective turistice Africa de Sud - Graaff-Reinet

Proprietatea a fost apoi vânduta unui fermier local care astfel a devenit proprietarul un teren foarte vast, acesta având și alte terenuri la care s-a alipit și acesta, apoi a fost din nou vândută pentru a deveni școală. În 1910 a fost evaluată proprietatea Springbanks ca fiind formată din 47 de ha teren arabil, 21 ha teren negru, 230 ha de teren cu grâu, 493 ha pășune, 791 de ha teren liber, grajduri de vaci, porci, un stăvilar, 800 de sălcii și o grădină, o fermă bogată deținută acum de familia Cox.

Când s-a format lacul artificial Burley Griffin în 1963 prin construirea unui baraj pe râul Molongo s-au inundat câmpia si terenurile Springbanks, formându-se câteva insule, care inițial au fost dealuri ( adâncimea lacului variază de la 5-18m), 6 la număr: Insula Aspen, Insula Springbanks și Insula Spinnaker și alte 3 care sunt fără nume. Sunt propuneri ca această insulă sa fie legată de țărm cu un pod și să se construiască facilități pentru pescuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.