Insulele Goulburn sunt un grup de mici insule și insulițe din Marea Arafura, departe de coasta regiunii Arnhem Land, din teritoriul de nord al Australiei. Cele mai mari sunt Insula Goulburn de Nord (4000ha) și Insula Goulburn de Sud (6200 ha). Insula aparține aborigenilor Warruwi. Aici este un aeroport care deservește Insula Goulburn și Teriroriul de Nord. Așezarea Waruwi (330 locuitori) este principalul oraș de pe Insula Goulburn de Sud, aproximativ 300 km la est de orașul Darwin spre baza estică a Peninsulei Coburg sau 100 km nord est de localitatea Jabiru. Această așezare este una dintre cele mai mici așezări din Australia și una dintre cele mai nordice.

Insula este un mixt de peisaje cu plaje curate, roci și mlaștini, golfuri cu abundență de vegetație care ascund crocodili, pești, broaște, scoici, dugongi, pisici de mare, crabi și homari.

Pe insulă trăiesc aproximativ 500 de rezidenți care vorbesc un mixt de limbi băștinașe rare: mawng, walang, kunwinjku, dar și engleză. Consiliul local West Arnhem Regional este cel care deservește zona si repară șoselele, îngrijește parcurile și grădinile, oferă servicii de sport și divertisment, administrează o creșă, un spital, o școală, aeroportul, oferă programe de after school și servicii comunitare pentru locuitori. Insula Goulban organizează festivalul Jamalak care celebrează istoria și cultura tribului Warruwi în luna august. Festivalul celebrează locuitorii insulei, momentul de înființare al așezării în anul 1916 când reverendul John Watson a sosit în Gunbalanya în 1914 și doi ani mai târziu a deschis o biserică metodistă pe insulă.

Citește și:  Cabinetul de razboi din Londra: Obiective turistice Anglia - Londra

Acesta a fost momentul când s-a pus piatra de temelie a așezării pe insulă și de atunci comunitatea a crescut, iar în fiecare an se celebrează acel moment. În timpul festivalului sunt incluse partide sportive, expoziții de artă, cultură, demonstrații de gastronomie locală, rememorarea tradițiilor.

Turiștii aici pot vizita comunitatea locală, se poate practica pescuitul, se pot face drumeții în diferite locuri de pe insulă care prezintă interes cum ar fi magazinele de artizanat cu suveniruri, Mardbalk Arts and Craft Centre. Accesul pe insulă se face cu ajutorul curselor regulate zilnice din orașul Darwin sau a curselor maritime săptămânale. Descoperită în 1644 de către navigatorul Abel Tasman, insulele au fost botezate de către căpitanul Parker King după numele lui Henry Goulburn, secretar de stat pentru colonie. Insula Goulburn face parte din Rezervația Naturală Arnhem Land Aboriginal Reserve ca multe alte teritorii ale insulelor returnate stăpânilor originali, aborigenii australieni.

Ciclonul Monica din 2010 a făcut ca toți locuitorii insulei să fie evacuați la 220 km de orașul Darwin, unii dintre ei fiind pentru prima dată pe continent, toată viața lor trăind-o pe insulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.