Arhipelagul Montebello se află în nordul insulei Barrow, în largul coastei Pilbara din partea de nord – vest a Australiei de Vest. Acesta cuprinde aproximativ 180 de insule, majoritatea de dimensiuni reduse, dintre care circa 92 au un nume. Cele mai mari insule sunt Hermite (1.022 de hectare) şi Trimouille (522 de hectare), ele ocupând aproximativ 70% din suprafaţa totală de uscat a arhipelagului (2.200 de hectare).

Prima referire la arhipelag datează din 1622, când vasul englez Tryall a naufragiat în zonă. În anul 1801, insulele Montebello au fost observate de către exploratorul francez Nicolas Baudin, care a denumit insula Hermite după amiralul Jean Marthe Adrien L’Hermite şi insula Trimouille după o familie aristocrată franceză. De la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, insulele au reprezentat o regiune valoroasă pentru culegătorii de perle.

În 1950, în insulele Montebello au fost testate trei arme nucleare de către Forţele Armate Britanice. Prima armă atomică testată de Regatul Unit a purtat numele de Operation Hurricane, iar experimentul a avut loc într-un golf din zona insulei Trimouille, la 3 octombrie 1952. Au urmat alte două teste, în anul 1956, iar cel de-al doilea, denumit G2 a dat naştere celei mai mari explozii nucleare din Australia.

Citește și:  Situl Sutton Hoo: Obiective turistice Anglia - Woodbridge

În prezent, Parcul Maritim Montebello Islands protejează una dintre cele mai frumoase zone de coastă din Australia de Vest, bogată în peisaje marine spectaculoase, cu o faună şi o floră variate. Regiunea este o destinţie apreciată de turişti. Vizitatorii pot campa pe plajele din insulele Primrose, Bluebell, Crocus, Hermite şi Renewal, însă pentru nu mai mult de cinci nopţi consecutive. De asemenea, camparea este interzisă în perioada octombrie – aprilie, când broaştele ţestoase depun ouă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.