Jamaica este de multe ori prevazuta ca o superputere culturala deoarece, desi este o insula foarte mica, numele ei si multe alte diferite aspecte culturale, in special muzica, constitue un renume mondial. Jamaica este a treia cea mai mare insula din Caraibe si cea mai mare dintr-un set de insule ce fac parte din Antilele Mari. Vecinii Jamaicai sunt Haiti in partea de nord-est, Cuba in partea de nord si Insulele Cayman in partea de nord-vest. Jamaica este a treia cea mai mare tara vorbitoare de limba engleza din emisfera vestica, membra fondatoare a Comunitatii Caraibelor (CARICOM).

plaja Jamaica

Majoritatea oamenilor care traiesc in Jamaica de astazi sunt descendenti ai sclavilor africani ce au fost adusi intre secolele XVII si XIX. De asemenea, exista locuitori desecendenti ai indienilor si chinezilor, ai caror stramosi au migrat in Jamaica pentru a ocupa locurile de munca, ceea ce a dus la abolirea sclaviei in 1834. Diverse alte grupuri minoritare au migrat in Jamaica de-a lungul anilor, formand astfel motto-ul national: „Din cei multi, un popor”.

Istoria Jamaicai incepe cu localnicii arawak, atunci cand a fost pentru prima data observata cea de-a doua calatorie a lui Cristofor Columb in 1494. Spaniloii stabiliti in Jamaica in 1509, au pazit orasul principal de raidurile piratilor, oras numit acum Spanish Town, ce a fost capitala Jamaicai din 1534 pana in 1872. In 1655 Jamaica a fost cucerita de catre englezi, cu toate ca spaniolii nu au renuntat la insula pana in 1670. Jamaica a devenit baza de operatiuni pentru pirati, inclusiv capitanul Henry Morgan ce opera din Port Royal, principala asezare engleza. Acesti pirati pazeau insula de celelalte puteri coloniale.

Citește și:  Bournemouth - Anglia: Orașe de vizitat
Port Royal Jamaica
Port Royal Jamaica

Ca urmare a distrugerii Portului Royal in cutremurul din 1692, refugiatii s-au stabilit de-a lungul golfului Kingston. In 1716, Kingston a devenit cel mai mare oras din Jamaica si a fost desemnat capitala in 1872. Pana cand sclavia fost abolita de catre parlament in 1833, plantatiile de trestie de zahar au fost dependente de munca sclavilor, aceastea fiind cel mai important export al insulei.

In 1834, Coroana Britanica a abolit sclavita, iar jamaicanii au inceput sa isi faca drum spre independenta. Deoarece economia Jamaicai s-a bazat pe agricultura, multi ani la rand au fost adusi asiatici de est de catre agricultori, pentru a-i folosi ca ucenici. De la declararea independentei in 1962, au existat numeroase tulburari politice si economice, precum si o serie de lideri politici puternici. In prezent, Jamaica este o monarhie parlamentara sub conducerea suveranei Elisabeta a II-a.

clima tropicala Jamaica

Clima in Jamaica este tropicala, cu o vreme calda si umeda, desi regiunile interioare sunt mai temperate. Unele regiuni de pe coasta de sud sunt relativ ploioase. Jamaica se afla in regiunea de uragan a Oceanului Atalantic; ca urmare, insula are uneori parte de daune semnificative datorita furtunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.