Amplasată în parcul Joubert, în districtul central de business al oraşului Johannesburg din Africa de Sud, Johannesburg Art Gallery expune opere de artă valoroase, printre care picturi olandeze din secolul al XVII-lea, artă europeană din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, lucrări din Africa de Sud din secolul al XIX-lea, o colecţie de artă contemporană locală şi internaţională din secolul al XX-lea, precum şi mai multe lucrări de gravură şi tipărituri din secolul al XV-lea şi până în prezent.

Colecţia iniţială a luat naştere la iniţiativa lui Sir Hugh Lane, fiind expusă la Londra în anul 1910. Aceasta a fost adusă apoi în Africa de Sud şi găzduită de Universitatea Witwatersrand, expoziţia deschizându-şi porţile pentru public în acelaşi an.

Johannesburg Art Gallery1

Lady Florence Phillips, colecţionară de artă şi soţia lui Lionel Phillips, magnat al mineritului din Africa de Sud, a organizat galeria cu fonduri donate de soţul său, care a mai contribuit la colecţie cu câteva tablouri şi o sculptură de Rodin. Ulterior, Lady Phillips a obţinut finanţare de la municipalitatea locală pentru construirea unei clădiri speciale unde să fie expusă colecţia de artă. Proiectul a fost realizat de către arhitectul britanic Sir Edwin Lutyens, venit în 1910 în Africa de Sud. Edificiul a fost construit cu intrarea spre sud, dar nu a fost finalizat în conformitate cu planurile arhitectului. Inaugurarea galeriei a avut loc în anul 1915, fără o ceremonie oficială, imediat după declanşarea Primului Război Mondial. Clădirea a fost extinsă în anii 1940 spre est şi spre vest, iar sălile din sud au fost refăcute conform proiectului iniţial al lui Lutyens. Între anii 1986-1987 s-a efectuat o nouă extindere, fiind construită faţada nordică şi sălile aferente.

Citește și:  Orasul Goteborg: Obiective turistice Suedia - Goteborg

În prezent, Johannesburg Art Gallery este formată din 15 săli de expoziţii şi grădini cu sculpturi. Colecţia actuală a galeriei include lucrări ale unor artişti internaţionali renumiţi, ca: Auguste Rodin, Dante Gabriel Rossetti, Pablo Picasso, Camille Pissarro, Claude Monet, Edgar Degas, Herbert Ward, Henry Moore şi ale artiştilor sud-africani, printre care: Gerard Sekoto, Walter Battiss, Alexis Preller, Maud Sumner, Sydney Kumalo, Ezrom Legae şi Pierneef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.