Amplasat în partea de est a clădirii Central Business District din Johannesburg, Africa de Sud, cartierul Maboneng reprezintă o zonă înfloritoare a oraşului, un mediu urban complet integrat, unde se află numeroase magazine, restaurante, cafenele, săli de evenimente, apartamente, birouri, hoteluri, precum şi un muzeu, şi o serie de spaţii recreative.

„Maboneng” se traduce prin „Locul luminii”, denumire care descrie foarte bine atmosfera din această zonă plină de vitalitate a Johannesburgului. Ideea Maboneng Precinct a luat naştere în anul 2008, când dezvoltatorul Jonathan Liebmann a achiziţionat mai multe spaţii de birouri şi depozite vechi, construite în anii 1900, iar cu ajutorul arhitectului Enrico Daffonchio le-a readus la viaţă. Spaţiul industrial a fost transformat într-o oază de artă şi cultură, având ca punct de referinţă Arts on Main, unul dintre principalele ansambluri de clădiri din Maboneng.

Arts on Main şi-a păstrat aspectul industrial, cu ziduri de culoare gri şi o scară de incendiu care urcă până la al doilea nivel al clădirii, însă a căpătat o tentă modernă prin adăugarea unor elemente contemporane. Vizitatorii pot admira peisajul urban din balconul de la etajul al doilea al complexului, în compania sunetelor produse de fabricile care încă funcţionează în zonă. Ansamblul cuprinde agenţii de publicitate, spaţii de retail, galerii de artă şi studiouri private. Renumitul artist sud-african William Kentridge a fost unul dintre primii chiriaşi ai clădirii, alături de Mikhael Subotzky şi Kim Lieberman. Aici îşi au sediul Goodman Gallery, Goethe Institute sau brandul local Love Jozi.

Turiştii au la dispoziţie mai multe librării de artă şi pot face cumpărături în magazinele designerilor locali sau pot savura preparate delicioase servite în restaurantele din zonă.

Un alt spaţiu interesant din Maboneng este complexul Main Street Life, o veche clădire industrială din anii 1970, restaurată şi modernizată, care şi-a deschis porţile pentru public în anul 2010. Nivelul superior al Main Street Life este ocupat de 12 Decades Johannesburg Art Hotel, unde fiecare dintre camerele cu design original ilustrează câte una dintre ultimele 12 decade de istorie a oraşului. Printre artiştii care au contribuit la decorarea camerelor se numără Love Jozi, Black Coffee şi Dokter + Misses. Pe lângă hotel, Main Street Life include apartamente, o sală de evenimente pe acoperiş şi magazine.

Citește și:  Valea riftului african: Obiective turistice Siria - Valea riftului african

La parterul Main Street Life, se află cinematograful independent Bioscope, inaugurat în iunie 2010, care reprezintă o atracţie culturală unică. La Bioscope se proiectează filme locale şi internaţionale care nu intră de obicei în circuitul cinematografelor de masă. De asemenea, în acest spaţiu artiştii din Johannesburg îşi pun în valoare talentul creativ, prin diferite concerte şi spectacole de muzică live. Ecranizarea documentarului „Unhinged: Surviving Joburg” a transformat Bioscope într-un loc ideal pentru a experimenta spiritul oraşului.

Iubitorii de teatru pot asista la spectacole inedite în cadrul POP Art Theatre, ce oferă programe de muzică live şi diferite reprezentaţii, inclusiv stand up comedy. Spaţiul teatrului poate fi închiriat în timpul zilei pentru evenimente private, repetiţii, castinguri şi workshopuri.

În imediata vecinătate se află Fox Street Studios, care cuprinde restaurante, magazine de haine şi accesorii şi centrul comunitar al zonei.

Clădirea Main Change pune la dispoziţia antreprenorilor un spaţiu creativ de colaborare. De asemenea, în acest edificiu funcţionează un spa, un centru de relaxare şi meditaţie, un magazin de mobilă şi un restaurant cu produse naturale.

Revolution House îmbină spaţiile rezidenţiale cu cele de lucru; alături de apartamente, imobilul găzduieşte studiouri de film, magazine de modă şi săli pentru diferite evenimente. Cel mai recent loc amenajat aici este MOAD, un muzeu urban care expune lucrările designerilor africani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.