Dinozaurul Majungatholus a fost descris de paleontologii Hans-Dieter Sues si Philippe Taquet pe baza ramasitelor fosile descoperite in Madagascar, in anul 1979. Specia a primit denumirea stiintifica Majungatholus atopus – deriva de la numele provinciei unde au fost descoperite respectivele fosile.
Conform cercetatorilor Majungatholusul a fost un stramos al fiorosului Tyrannosaurus Rex, care a trait in perioada de apus a epocii dinozaurilor. Se banuieste ca Majungatholusul era un omnivor de 6-7 m si 750-1500 kg, care traia in zonele aride cretacice ale Insulei Madagascar, cu aproximativ 70-65 de milioane de ani in urma.
Principala particularitate care indica ca era un mare vanator este reprezentata prin maxilarele puternice prevazute cu dinti ascutiti, de diferite marimi, asemanator unui fierastrau. Aceasta dantura a dus la concluzia ca animalul era un nacrofag dar si un canibal care isi manca fara mila rudele. Se pare ca cercetatorii au descoperit amprente de dinti de Majungatholus pe fosilele osoase, care demonstreaza canibalismul.
Dinozaurul Majungatholus se remarca prin aspectul de neconfundat al capului. Craniul era foarte robust, avea oasele mari, multe dintre ele au crescut si s-au sudat intre ele, iar interiorul lor era gol, diminuand astfel din greutatea capului. Deasupra nasului se afla o proeminenta ciudata iar in zona ochilor aparea un corn vertical, mic si ascutit. De asemenea, pe cap in partea posterioara erau mai multe noduri osoase si ghimpi ascutiti. Narile si ochii mari arata ca dinozaurul avea acuitatea vizuala buna si mirosul fin.
Aceste animale preistorice se deplasau pe cele doua membre posterioare care erau mai lungi si mai musculoase decat cele anterioare. In perioada de imperechere masculii dadeau lupte crancene intre ei pentru dobandirea suprematiei in cadrul turmei si pentru cucerirea femelelor.
Anumite fracturi de oase care se vindecasera cat si zgaraieturi pe vertebrele coloanei indica finalul tragic al confruntarilor intre rivali, acestea se terminau cu ranirea grava a unuia dintre ei. Se banuieste ca animalul mai slab sangera si in cele din urma murea, apoi era mancat de celalalt. Inca din epoca dinozaurilor, canibalismul era o metoda des folosita de anumite specii feroce care apartineau regnului animal, pentru a se hrani.
Dinozaurul Majungatholus face parte din ordinul Saurischia, familia Abelisauridae.