Chitcanul-elefant roscat (Elephantulus refescens)In regiunile din estul si sudul Africii traieste chitcanul-elefant roscat (Elephantulus rufescens), mai ales in Namibia, Botswana, Somalia, Sudan si Tanzania. Este intalnit atat in zonele uscate, desertice, cu sol pietros, dar si in cele de campie, cu arbusti, sau cu paduri tropicale.

Aceasta specie se caracterizeaza prin nasul lung si foarte sensibil, de unde ii vine si denumirea de chitcanul-elefant roscat. Are corpul lung de 12 cm, greutatea de 50-60 g si lungimea cozii de 13 cm. Privit in general, corpul sau are o forma echilibrata, se aseamana putin cu cel al sobolanilor. Picioarele sunt lungi si subtiri, destul de puternice astfel incat poate alerga foarte rapid in jurul teritoriului. Are corpul acoperit de blana deasa, cu firul moale, de culoare maronie-roscata pe partea dorsala si mult mai deschisa pe partea ventrala. Urechile sunt mari si rotunde, iar in jurul ochilor mari si negri are cate un cerc de culoare alba. Are auzul si vazul foarte bine dezvoltate, iar pe nas prezinta mai multe perechi de vibrize subtiri si foarte sensibile.

Citește și:  Jerboa cu patru degete (Allactaga tetradactyla), o specie pe cale de dispariție

Hrana sa consta din mici nevertebrate, furnici, termite, dar si produse vegetale, radacini, muguri, seminte si fructe de padure. Obisnuieste sa-si sape o vizuina, sau sa ocupe una abandonata si sa-si formeze un sistem de poteci de la locul de culcus pana la zonele de hranire. Unele exemplare sunt solitare, altele traiesc in comun – mascul si femela – formand perechi monogame.

In perioada de imperechere atat femela cat si masculul au un mod special de a-si apara teritoriul. Ambii bat in pamant cu labele din spate pentru a alunga intrusii – ceilalti masculi sau femele. Perioada de gestatie la aceasta specie este de 2 luni, apoi apar 1-2 pui care sunt aparati de ambii parinti. Tinerii ajung la maturitatea sexuala cand au 50 de zile. Durata vietii la aceste mamifere este de 1,5 ani in mediul lor natural si de pana la 3 ani in captivitate.

Chitcanul-elefant roscat (Elephantulus rufescens) face parte din ordinul Macroscelidea si familia Macroscelididae. Este o specie al carei risc de disparitie este scazut.

Video – Chitcanul-elefant roscat (Elephantulus rufescens):

https://www.youtube.com/watch?v=OmndSqzsChU

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.