Manastirea Aleksandr Nevski, aflata in orasul Sankt Petersburg din Rusia, a fost ridicata cu un scop precis, si anume pentru a servi drept adapost pentru ramasitele pamantesti ale Sfantului Aleksandr Nevski, un cunoscut comandant militar si print rus, care a devenit sfantul patron al orasului fondat de Petru cel Mare, Sankt Petersburg. Acest lacas sfant este una dintre cele mai important manastiri ale Bisericirii Ortodoxe Ruse, in anul 1797, tarul Pavel I ridicand manastirea la cel mai inalt rang bisericesc ortodox rasaritean, si anume de lavra. Cel care a fondat manastirea in luna iulie a anului 1710 a fost tarul Petru cel Mare, care a ales terenul unui vechi fort suedez. La acele vremuri, s-a decis construirea din lemn a primei biserici, lucrarile fiind finalizate undeva prin anul 1712, ca un an mai tarziu, lacasul sa fie si sfintit.

Manastirea Aleksandr Nevski1

Peste cativa ani, si anume in anul 1724, a mai fost ridicata o noua biserica, lucrarile de constructie fiind supravegheate de catre Domenico Trezzini. In acest lacas sfant s-a dorit punerea ramasitelor pamantesti ale lui Aleksandr Nevski. Insa parcursul acestora nu avea sa se opreasca aici, deoarece, in anul 1750, la comanda tarinei Elisabeta, moastele au fost puse intr-o racla de argint, pentru care s-a folosit nu mai putin de o tona si jumatate de argint. In anii care au urmat, o catedrala in stil neoclasic a fost construita, fiind vorba de Sfanta Treime. Lucrarile de constructie la aceasta catedrala s-au tinut intre anii 1778 si 1790, iar de planurile lacasului sfant in discutie a lucrat Ivan Starov. In cele din urma, racla cu continutul sau a fost mutata, in anul 1790, din orasul Vladmir.

Insa manastirea Aleksandr Nevski nu este vizitata de turistii straini datorita importantei sale religioase sau pentru ca a fost ridicata in amintirea Sfantului Aleksandr Nevski, ci mai degraba datorita celor doua cimitire ale sale, unde se odihnesc personalitati precum Piotr Ilici Ceaikovski sau Fiodor Dostoievski. In fine, important de mentionat este faptul ca, pe parcursul existentei acestei manastiri, s-au mai adaugat numeroase structuri, astfel incat, in anul 1900, complexul avea peste saisprezece biserici.

Citește și:  Lake District: Obiective turistice Argentina - Lake District

Manastirea Aleksandr Nevski11

Din nefericire, ca multe alte constructii importante din marile orase din Rusia, in perioada comunista, si manastirea Aleksandr Nevski a avut mult de suferit. Atunci, ramasitele pamantesti ale sfantului Aleksandr Nevski au fost mutate de aici, iar bogatiile manastirii au cazut in mainile hotilor. Intr-un final, toate bisericile au fost inchise, iar unele cladiri au fost date in folosinta unor sedii administrative, cum ar fi birouri guvernamentale, pe cand altele au fost folosite ca muzeu. In plus, comunistii au mers intr-atat de departe incat au folosit cateva cladiri ca depozite.

Astazi, urmele comunismului, ale terorii si, nu in ultimul rand, ale unor oameni straini de adevaratele valori, se vad mai bine ca nicicand: in complex, dintre cele saisprezece biserici, nu au supravietuit decat cinci. Din fericire, pe langa acestea cinci, mai exista alte doua biserici foarte frumoase, construite in stil baroc si o catedrala in stil neoclasic. In prezent, situl reprezinta unul dintre cele mai importante locuri din Sankt Petersburg, dar si locul unde sunt inmormantate mari personalitati ale culturii ruse.

Manastirea Aleksandr Nevski111

Manastirea Aleksandr Nevski se gaseste in piata cu acelasi nume, de unde vizitatorii pot cumpara paine proaspat coapta de calugari. Trebuie mentionat ca vizitatorii care vor dori sa viziteze catedrala sau cimitirele vor trebui sa achite o mica taxa de intrare. E drept ca unele morminte pot fi vazute in timp ce vizitatorii merg pe strada Obukovskoy Oburoni, insa cele apartinand unor personalitati, cum ar fi mormantul lui Fiodor Dostoievski, se afla intre niste ziduri foarte inalte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.