Manastirea Jeronimos, ce a fost inclusa in anul 1983 in Patrimoniul Mondial UNESCO si care mai este cunoscute drept Mosteiro dos Jeronimos (in engleza: Hieronymites Monastery; in romana: Manastirea Ieronimitilor) se afla in cartierul istoric Belem din Lisabona si este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale orasului, aceasta fiind considerata un simbol veritabil al asezarii, tocmai prin grandoarea tinutei arhitectonice. De fapt, aceasta manastirea constituie apogeul stilului manuelin, denumit astfel dupa regele Manuel I, din secolul al XV-lea, integrand elemente ale stilurilor gotic, italian, spaniol si flamand.

Manastirea Jeronimos1

Manastirea Jeronimos din Lisabona este situata pe locul unui fost edificiu religios, ctitorie a lui Henric Navigatorul. Insa in istoria acestui lacas sfant exista si mai multi oameni. De pilda, in anul 1497, un alt explorator, Vasco da Gama, insotit de oamenii sai, a stat aici inainte de a porni spre calatoria sa spre Indii, ca mai tarziu, exact in acest loc sa fie construita o manastire la porunca regelui Manuel I, spre a sarbatori intoarcerea din expeditie a lui da Gama, in anul 1499.

In aceste conditii, lucrarile de constructie aveau sa inceapa in anul 1502, sub indrumarea lui Diogo Boitac, si a fost continuata in anul 1517 de arhitectul spaniol Joao de Castilho. Mai mult decat atat, pe langa acesti doi arhitecti, au mai lucrat de-a lungul timpului, la aceasta manastire, si alti artisti, precum Nicolau Chanterene, Diogo de Torralva, Jerome de Rouen. Si nu degeaba, daca ne uitam la impresionanta constructie, vom constata fara niciun pic de stradanie ca Manastirea Jeronimos prezinta elemente renascentiste, adaugate chiar de sculptorul francez Nicolau Chanterene.

Manastirea Jeronimos interior curte

In sfarsit, nu trebuie sa uitam un aspect cel putin interesant referit la Manastirea Jeronimos, si anume ca edificiul propriu-zis a fost finantat prin perceperea unei taxe de 5% impuse asupra anumitor mirodenii aduse din Orient, cautandu-se, astfel, orice varianta de a obtine banii necesari pentru ridicarea unui astfel de lacas sfant. Si totusi, lucrarile de constructie s-au oprit la moartea regelui Manuel, dar au reinceput in anul 1550.

Dupa acest moment, mai cu seama la 16 iulie 1604, Regele Filip al Spaniei avea sa transforme aceasta manastire intr-un monument funerar regala, interzicand patrunderea in lacasul sfant oricarei persoane care nu facea parte ba din familia regala, ba din calugarii din Ordinul Ieronimitilor. De fapt, si regele portughez Manuel si Ioan al III-lea era pe atunci inmormantat in biserica, la fel si Vasco da Gama.

Citește și:  Big Ben: Obiective turistice Anglia - Londra
Manastirea Jeronimos tavan
Manastirea Jeronimos tavan

In sfarsit, mai apoi, adica in anul 1625, avea sa fie construite mai multe incaperi, una dintre constructiile notabile fiind cea a scarilor, precum si a salii care servea drept intrare pentru incaperea destinata corului. Insa dupa aceasta perioada, edificiul a cazut in uitare, abia dupa anul 1640, cand independenta portugheza a fost recastigata, Manastirea Jeronimos intrand din nou sub atentia oamenilor si a autoritatile. A devenit astfel un simbol al orasului, aici fiind inmormantate trupurile capetelor incoronate si nu numai. In fine, de mentionat pentru cei interesati sa viziteze acest minunat edificiu este faptul ca manastirea cu curti interioare este adiacenta bisericii, fiind ocupata de calugari apartinand Ordinului Ieronimitilor.

Iar pentru iubitorii de literatura, Manastirea Jeronimos este iarasi un loc emblematic, intrucat poetul, care a trait in secolul al XX-lea, Fernando Pessoa este si el inmormantat sub una dintre arcadele manastirii. In sfarsit, Manastirea Jeronimos avea sa fie extinsa in anul 1850. Aceasta cuprinde un muzeu de arheologie si unul naval. Totodata, de mentionat este ca, nu departe se afla Torre de Belem, un mare turn amplasat pe malul raului Tagus si ridicat intre anii 1515 si 1521, cu scopul de a comemora realizarile lui Vasco da Gama.

Manastirea Jeronimos si Torre de Belem au fost declarate monumente si incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1983, sub numele de Manastirea Ieronimitilor si Turnul Belem. Manastirea ilustreaza perioada de glorie a marilor descoperiri geografice ale navigatorilor portughezi. Turistii care vor sa viziteze acest impresionant edificiu trebuie sa stie ca Manastirea Jeronimos este inchisa publicului larg in fiecare luni, de Pasti, de 1 mai si de Craciun, adica pe 25 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.