Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, reprezinta un exemplu remarcabil al arhitecturii ruse din secolul 14 pana in secolul 18. Multe din cladirile sale au fost un model pentru cladiri construite mai tarziu in Rusia. Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, a fost fondata in anul 1330 si este situata pe un drum important din punct de vedere strategic. In anii 1540-1560, manastirea a devenit parte din sistemul defensiv din jurul Moscovei, odata cu construirea fortificatiilor. Dupa un incendiu mare din anul 1746, cand majoritatea cladirilor si structurilor din lemn au fost distruse, a fost lansata o campanie de reconstructii.

Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie1

Mai pe la sfarsitul secolului al 18-lea, politica de secularizare a bunurilor bisericesti, a dus la exproprierea pamanturilor manastirii. Asezarile din jurul manastirii au format orasul Serghiev-Possad in anul 1782. Construirea unei autostrazi de la Moscova la Serghiev-Possad in 1845, si a unei cai ferate in 1868, au dus la cresterea fluxului de pelerini si vizitatori, iar acest lucru a adus la randul sau prosperitate economica. Academia Ecleziastica si Seminarul din Moscova au fost transferate la Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, in anul 1814. Acestea si-au continuat activitatile pana cand a avut loc Revolutia din anul 1917, cand au fost inchise, iar comorile artistice si istorice au fost nationalizate.

Catedrala Sfintei Treimi este o biserica cu o singura cupola sprijinita pe 4 piloni, in care se afla 3 abside. Interiorul sau este decorat cu fresce realizate de Chernyi si Rublev, aici aflandu-se si capodopera sa, icoana Sfintei Treimi. Cupola bisericii este aurita si a fost realizata la ordinul lui Ivan cel Groaznic in anul 1556, pentru a sarbatori capturarea orasului Kazan. Anexa Nikon este o biserica de forma patrata, cu o singura cupola si o singura absida, si este construita din caramida cu finisaj din calcar alb. Cortul lui Serapion este o cladire dreptunghiulara, care se invecineaza cu partea de sud a Catedralei Sfintei Treimi, si este simetrica cu anexa Nikon. Aceasta a fost construita in anul 1559 si gazduieste mormintele a trei demnitari ai bisericii.

Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie11

In Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, se afla si Palatul Mitropoliei, care a fost construit in raport cu zidul sudic al complexului. Aceasta cladire are aspectul unui mic palat baroc, cu fatada vopsita in rosu. In centrul sau se afla un portic, care sustine un balcon larg cu o balustrada eleganta realizata din fier forjat. Apartamentele interioare sunt decorate foarte luxos. Sala de mese si Biserica Sfantului Serghie sunt acoperite de o singura bolta. Biserica Sfantului Serghie nu se sprijina pe piloni, si are o singura cupola si 3 abside, iar cladirea este bogat ornamentata. Fatadele sale sunt vopsite in rosu, albastru si verde, si sunt decorate cu coloane ornamentate si o cornisa cu medalioane.

Citește și:  Insula Lord Howe: Obiective turistice Australia - Lord Howe

Una din cele mai vechi cladiri din Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, este Biserica Sfantului Duh, care se afla chiar in centrul complexului. Aceasta biserica are o singura cupola, ce se sprijina pe 4 piloni si 3 abside, cupola fiind realizata din calcar alb. Pe peretii interiori se pot vedea cele mai vechi exemple de placi glazurate, folosite pentru ornamentare. Catedrala Adormirii Maicii Domnului este o structura falnica, ce nu este cu nimic mai prejos de Catedrala Adormirii Maicii Domnului de la Kremlin din Moscova.

Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie111

Cladirea are 6 piloni, iar peretii sai sunt impartiti de pilastrii proeminenti. In aceasta cladire se afla doua niveluri de ferestre inguste, interiorul sau este luminos si spatios, iar peretii sunt decorati cu fresce si o capodopera a lui Simon Ushakov. Clopotnita este cea mai inalta cladire din complex, si este situata in partea de nord a pietei centrale. Aceasta este o structura din caramida, imbracata in stucatura, si decorata cu elemente din calcar alb (coloane, cartuse, etc.).

Biserica Fecioarei din Smolensk are un interior spatios si luminos, insa decoratiunile originale de pe peretii sai nu au fost conservate. Aceasta biserica are 3 balustrade din calcar si 2 scari pe fiecare parte a usii principale, iar pilastrii dubli decorativi sprijina 4 frontoane curbilinii. Fatadele Palatului Tarului (Chertogi) sunt vopsite intr-un model similar cu cel al fatadelor salii de mese, iar interiorul bogat decorat se ridica la inaltimea standardelor arhitecturale cerute in secolul al 18-lea. Chiliile din piatra cu doua etaje ale calugarilor au fost construite in secolele 16 si 17, iar dintre acestea au fost conservate cateva.

Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie1111

Fortareata, zidurile de piatra si turnurile din colturi, formeaza impreuna un dreptunghi neregulat, cu 3 niveluri de aparare, dintre care cel mai de jos consta in cazemate izolate, o galerie boltita si o galerie deschisa. Cladirile religioase din afara zidurilor manastirii sunt: Biserica Piatnitskaya si Biserica Vvedenskaya, construite in anul 1547; Capela de deasupra Fantanii Piatnitskii, construita la sfarsitul secolului al 17-lea; si Capela Krasnogorskaya, construita in anul 1770.

Dupa convertirea controversata a lui Iosif Stalin in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia, a fost returnata Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1945. Pe 16 aprilie 1946, serviciile religioase au reinceput la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, iar manastirea a ramas scaunul Patriarhului Moscovei pana in anul 1983, cand acesta s-a stabilit la Manastirea Danilov din Moscova. De atunci, manastirea si-a continuat activitatea drept centru de educatie religioasa. In anii 1960 si 1970 au fost efectuate lucrari importante de restaurare, iar in 1993, Manastirea Sfintei Treimi-Sfantul Seghie din Sergiev-Possad, Rusia a ajuns pe lista Centrelor Patrimoniului Mondial al UNESCO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.