Amplasat în zona Newtown din Johannesburg, Africa de Sud, Market Theatre a fost fondat în anul 1976 de către Mannie Manim şi Barney Simon, pe locul vechii Pieţe Indiene de Fructe a oraşului, construită în 1913, mutată în altă clădire. Istoria teatrului se împleteşte cu lupta culturală, socială şi politică pentru libertate din Africa de Sud.

Market Theatre1

Astfel, chiar şi în perioada Apartheidului, Market Theatre era deschis tuturor iubitorilor de cultură, indiferent de culoarea pielii. Aici au fost puse în scenă numeroase piese anti-apartheidiste, printre care Woza Albert, Asinamali, Bopha, Sophiatown, Born in the RSA, Black Dog – Inj’emnyama etc. Teatrul şi-a deschis porţile pentru public la data de 21 iunie 1976, avându-l ca director artistic pe Barney Simon. Primul spectacol jucat a fost Pescăruşul, de Anton Cehov.

Clădirea includea mai multe săli de spectacole şi două galerii: una pentru artă grafică şi cealaltă pentru expoziţii de fotografii. Spaţiul a fost amenajat cu donaţii provenind în totalitate din sectorul privat. De-abia în anii 1990, după căderea regimului Apartheid, teatrul a primit finanţare de la stat.

Market Theatre a devenit cunoscut în întreaga lume ca „Teatrul Luptei”. Acesta a contestat regimul Apartheid şi a militat pentru democraţie prin intermediul culturii, cu ajutorul căreia a încercat să schimbe societatea sud-africană. Teatrul a fost recompensat în anul 1994 cu premiul American Jujamcyn, pentru întreaga sa activitate, iar ulterior a primit şi altele pentru promovarea creativităţii şi a inovaţiei în domeniul artistic. Din palmaresul său fac parte 21 de premii internaţionale şi peste 300 de premii naţionale, printre care Fleur de Cap şi Naledi Theatre.

Citește și:  Biserica capucina din Brno: Obiective turistice Cehia - Brno

Market Theatre11

De asemenea, Market Theatre cuprinde un club de jazz, o librărie, o sală de cabaret, două restaurante: Market Bar & Bistro şi Gramadoelas, o cafenea și multe magazine.

De-a lungul timpului, Market Theatre a găzduit artişti renumiţi la nivel internaţional, printre care: Athol Fugard, Welcome Msomi, Gibson Kente, Paul Slabolepszy, Mbongeni Ngema, Adam Small, Bartho Smit, Maishe Maponya, Percy Mtwa, Deon Opperman, Reza de Wet, Matsemela Manaka etc.

În ultimii patruzeci de ani, Market Theatre s-a transformat într-un complex cultural sub umbrela căruia sunt adunate teatrul, muzica, dansul şi alte arte. Acesta comemorează trecutul, dar în acelaşi timp îşi propune să joace un rol principal în dezvoltarea teatrului modern în Africa de Sud şi pe întreg continentul african, încurajând tinerii dramaturgi. Mai mult decât atât, Market Theatre a demarat o serie de proiecte artistice, cum ar fi The Lab sau Market Photo Workshop.

Market Theatre111

Market Photo Workshop este o şcoală de fotografie care funcţionează de 20 de ani şi se adresează în special tinerilor aflaţi în situaţii defavorizate. Şcoala de teatru Market Theatre Laboratory (The Lab) a fost iniţiată cu fonduri provenite de la Fundaţia Rockefeller, fiind fondată de Barney Simon şi Dr. John Kani în octombrie 1989 într-un mic depozit din Newtown. Din anul 1994, The Lab, iar mai apoi Market Theatre, au încheiat un parteneriat pe termen lung cu Swedish International Development Agency şi cu Teatrul de Stat din Stockholm. În 2010, Market Theatre Laboratory s-a mutat în complexul Bus Factory, unde se află şi Market Photo Workshop.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.