Ho Si Min, adica „cel care ilumineaza”, cunoscut si cu numele sau adevarat Nguyen Tat Thanh, s-a nascut in anul 1890 si a devenit o adevarata legenda, intrucat a infiintat atat Partidul Comunist Vietnamez, cat si Partidul Comunist Francez, in aceasta din urma entitate politica, fiind unul dintre membrii fondatori. Soldat, lider, patriot, revolutionar si calator sunt doar cateva dintre trasaturile unui om impresionant, cunoscut in intreaga lume gratie faptelor sale marete. Insa Ho Si Min a fost, inainte de toate, cel care a capitalizat vidul de putere de dupa infrangerea japoneza din al Doilea Razboi Mondial, el fiind conducatorul rezistentei impotriva japonezilor.

Mausoleul lui Ho Si Min1

In septembrie 1945, a declarat independenta Vietnamului, strigand aceasta victorie istorica in fata unei multimi de 500.000 de oameni. Numai ca francezii nu s-au aratat deloc multumiti de obtinerea independentei Vietnamului, drept pentru care au reincercat sa preia iarasi puterea in anul 1946. In cele din urma, a izbucnit un razboi intre Viet Minh si francezi, fapt care a dus la impartitea Vietnamului in anul 1954. Mai apoi, Ho avea sa devina presedinte al Vietnamului de Nord si a murit in anul 1969, mai cu seama in timpul Razboiului din Vietnam.

Plecarea sa in nefiinta a reprezentat o durere imensa pentru vietnamezi, precum si o pierdere la rascruce de drumuri, atunci cand tara avea cea mai mare nevoie de un lider puternic si deopotriva stapan pe situatie. Si nu intamplator oficialii partidului din care Nguyen Tat Thanh facea parte au decis sa ii recunoasca statutul, drept pentru care i-au imbalsamat trupul si au ridicat un mausoleu in amintirea sa exact pe locul in care Ho declarase independenta Vietnamului.

Citește și:  Orașul Oldenburg: Obiective turistice Germania - Oldenburg

Mausoleul lui Ho Si Min11

Prin urmare, s-a construit un edificiu maret, cunoscut drept Mausoleul lui Ho si Min. De fapt, acesta este o cladire cu trei etaje, edificiul fiind construit din materiale ce proveneau exclusiv din Vietnam, asa cum Ho Si Min si-ar fi dorit cel mai probabil. Trupul sau a fost imbracat intr-o tunica simpla si in sandale, iar in prezent este pastrat intr-un sicriu de sticla.

O cladire cenusie in forma de cub si inconjurata de coloane adaposteste ramasitele lui Ho Si Min. Deasupra acestui edificiu sta scris „Chu Tich (presedintele) Ho Chi Minh”. O alta inscriptie se afla in foaier: „Nu exista nimic mai valoros decat independenta si libertatea”. Si nu e de mirare faptul ca Mausoleul lui Ho si Min din Hanoi se afla exact in fata unui spatiu imens folosit, de regula, pentru expozitii militare si parade.

Mausoleul lui Ho Si Min111

In prezent, toate comemorarile lui Ho au loc aici, la mausoleul ridicat in amintirea sa. In apropiere, vizitatorii mai pot vedea si Muzeul lui Ho Si Min, dar si fosta casa a presedintelui, o constructie extrem de simpla, din lemn, in stil traditional, ce ilustreaza intocmai stilul de viata pe care liderul si revolutionarul l-a preferat in mare masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.