Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi reprezinta o marturie extraordinara a culturii din regiunea Asiei Centrale, si a dezvoltarii tehnologiei constructiilor. Acest mausoleu a fost prototipul pentru dezvoltarea unui important tip de cladire din perioada Timurida. Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi a devenit un punct de referinta important in istoria arhitecturii Timuride, si a contribuit enorm la dezvoltarea arhitecturii religioase islamice.

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi1

Orasul modern Turkestan, odinioara numit Yasi, isi are originile in Epoca Medievala. Acesta era o suburbie din Shavgar, aflata in regiunea Syr Daria, unde se intersectau popoarele nomadice si cele care se ocupau cu agricultura. Shavgar s-a dezvoltat intr-un centru important al mestesugurilor si al comertului, insa incepand cu secolul al 12-lea, Yasi a inceput sa capete mai multa importanta decat Shavgar. Pelerinajul la mormantul lui Ahmed Yasawi a fost unul din factorii care au contribuit la aceasta dezvoltare majora.

In anul 1370, Timur a devenit noul conducator al Asiei Centrale, regatul lui intinzandu-se din Mesopotamia si Iran pana in Transoxiana. Capitala regatului sau era Samarkand. Printre politicile lui Timur se afla construirea de cladiri publice si religioase, cum ar fi: moschei, institutii educationale (madrasah), mausolee etc. Acesta vroia sa construiasca aceste cladiri in regiuni ca Syr Daria, unde orasele erau avanposturi vitale ale frontierei de nord a bunurilor sale, printre care se afla si mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi. Dorinta lui Timur era sa contribuie la raspandirea islamismului si sa-si duca la indeplinire anumite obiective politice.

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi11

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi se afla in sudul Kazahstanului, in orasul Turkestan. Ahmed Yasawi a fost un invatator sufist, care a trait in secolul al 12-lea. Mausoleul sau se afla intr-o zona a vechii citadele, in partea de nord-est a orasului antic, care astazi este un sit arheologic. In sudul acestui sit arheologic se afla o zona salbatica si nelocuita, iar in celelalte parti, situl arheologic este inconjurat de orasul modern Turkestan. Constructia mausoleului a inceput intre anii 1389 si 1399, si a continuat pana la moartea lui Timur in 1405.

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi1111, ceea ce ofera istoricilor dovezi ale metodelor de constructie folosite in acea vreme. In secolul al 16-lea, mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi a avut parte de niste lucrari de restaurare si reconstructie, arcada fiind reparata de guvernatorul din Bokhara, pe nume Abdullah Khan. Din secolul al 16-lea pana in secolul al 19-lea, Turkestan a fost resedinta liderilor Kazahi. In secolul al 19-lea, Kokand Khan a transformat mausoleul intr-o fortareata, in jurul sau construind un zid defensiv din caramida.

Citește și:  Insula Krk: Obiective turistice Croatia - Golful Kvaner

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi111

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi este unul din cele mai mari mausoleuri construite in perioada Timurida. In apropierea sa se afla si alte cladiri ca: moschei mici, mausolee pentru alte personalitati distinse si o baie comuna medievala. In partea de nord, mausoleul este separat de orasul modern de un zid al citadelei antice, care a fost reconstruit in aceasta zona. Cladirea a fost construita din caramizi arse, cu mortar amestecat cu lut. Initial, fundatiile fusesera construite din straturi de lut, insa acestea au fost reconstruite recent din ciment.

Intrarea principala in mausoleum se face prin sala dreptunghiulara numita iwan, care se afla in zidul din sud-est. De aici se patrunde in Sala cea Mare, numita Kazandyk, care este acoperita cu o cupola. Aceasta cupola este cea mai mare din Asia Centrala, masurand 18,2 metri in diametru. In centrul acestei Sali se afla un cazan din bronz, folosit in scopuri ritualice, ce dateaza din 1399. Mormantul lui Hogea Ahmed Yasawi, care este cel mai important din intreaga cladire, se afla in capatul cladirii, in partea de nord-vest. Sarcofagul sau se afla chiar in centrul acestui spatiu.

Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi1111

In cladire se afla spatii rezervate pentru diverse functii, cum ar fi: camere pentru intalniri, o biblioteca, o sala de mese si o moschee. Moscheea este singura camera in care se mai pot vedea fragmente ale picturilor murale originale, care infatiseaza ornamente geometrice si florale de culoare albastru deschis. Peretii exteriori sunt acoperiti cu placi de gresie, pe care se pot vedea modele geometrice, specifice arhitecturii din perioada Timurida. Pe pereti se pot vedea inscriptii Kufice, iar pe cupole sunt inscriptionate versuri din Coran. Intrucat constructia mausoleului a fost lasata neterminata dupa moartea lui Timur din 1405, intrarii principale ii lipseste aspectul finisat si de asemenea ii lipsesc cele 2 minarete care erau in plan.

In 1864, cand armata rusa a ocupat Turkestan, cladirea se afla intr-o stare jalnica, iar in 1872, autoritatile au decis sa o pastreze intacta. Incepand cu anul 1938, aceasta a avut parte de lucrari de intretinere, iar din 1945 au avut loc numeroase campanii de restaurare, ultima avand loc din 1993 pana in 2000. In perioada ocupatiei rusilor, mausoleul a fost considerat o cladire istorica si un muzeu. De cand Kazahstan si-a recastigat independenta in 1991, mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi a ajuns sa reprezinte simbolul identitatii nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.