Memorialul Rhodes, aflat in Cape Town, Africa de Sud, este un monument inchinat lui Cecil Rhodes (1853-1902), eroul popular care, dupa ce a plecat din Anglia, chiar in anii tineretii sale, luand decizia de a se stabili pe campul diamantifer de la Kimberley, s-a imbogatit, dedicandu-si mare parte din averea stransa cu atat truda consolidarii posesiunilor africane ale Imperiului Britanic. Cecil John Rhodes, asa cum se numea, a fost om de afaceri, politician si un magnat faimos. Acesta este, de asemenea, si fondatorul companiei de diamante De Beers, care astazi detine 40 % din piata de diamante.

Memorialul Rhodes1

Mai mult, politicianul si omul de afaceri a crezut foarte mult in colonialismul britanic, drept pentru care a si asigurat ocuparea de catre britanici a teritoriului care mai tarziu urma sa poarte numele sau, Rhodesia. Plus, acesta a proiectat o cale ferata care sa lege Cape Town de Cairo, niciodata finalizata si a fost prim-ministru al Coloniei Capului in anii 1890, mai cu seama pana la 12 ianuarie 1896.

Cecil Rhodes a murit cativa ani mai tarziu in Muizenberg, si anume in anul 1902, la varsta de numai 48 ani. Rhodes a devenit, totusi, un erou popular, insa, in acelasi timp, era vazut drept un personaj controversat. Unii il descriau pe acesta ca fiind rasist, violent, Rhodes recurgand, potrivit unora, la obligarea angajatilor sai sa munceasca cat mai mult, exploatandu-i pe acestia. In sfarsit, tocmai de accea, s-a facut un proiect de memorial, primul prevazand amplasarea unei statui uriase, inspirata de Statuia Libertatii, pe Signal Hill din Cape Town, numai ca in cele din urma acesta a fost abandonat.

Citește și:  Mausoleul Pantheon din Paris: Obiective turistice Franta - Paris

Memorialul Rhodes11

Astazi, Cecil Rhodes este comemorat, chiar si asa, printr-un monument de-a dreptul impresionant, realizat de sir Herbet Baker. Memorialul avea sa fie inaugurat la zece ani dupa moartea lui Rhodes. Si, de fapt, acest memorial inchinat lui Rhodes consta intr-un mulaj splendid al statuii lui G.F. Watts,Physical Energy, ce are o insemnatate aparte – simbolizeaza faptul ca intotdeauna Rhodes a preferat sa treaca la actiune. Statuia respectiva, asezata la capatul de jos al scarilor, priveste exact spre nord-est, in directia orasului Cairo, simbolizand astfel dorinta prim-ministrului de a face legatura intre Cape Town si Cairo. Sirul lung de scari conduc un templu realizat in stil clasic, aici aflandu-se, de altfel, si bustul lui Rhodes.

Vizitatorii care vor sa ajunga la Memorialul lui Rhodes trebuie sa stie ca acesta se afla sub Devil’s Peak, pe domeniul Groote Schuur; aceasta proprietate se afla, la randul ei, pe partea muntelui Table, proprietatea fiind achizitionata de insusi Rhodes pentru a o reconstitui, insa, mai apoi, a donat-o natiunii.

Memorialul Rhodes111

Nu departe de memorial se afla si Universitatea din Cape Town. De mentionat, totodata, este faptul ca, in prezent, memorialul este parte a Parcului National Table. Iar daca vizitatorii isi doresc sa ia pulsul intregii zonei, se pot duce la o local de langa Memorialul Rhodes, unde vor putea admira privelisti nemaipomenit de frumoase; aici vin foarte multi studenti, fiind un loc cu totul si cu totul aparte. Si imprejurimile sunt, in fine, asemenea: frumoase si deopotriva adecvate pentru o plimbare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.