Monumentul 2 mai din Madrid, Spania, comemoreaza rebeliunea spaniolilor din capitala impotriva trupelor franceze, eveniment istoric petrecut in ziua de 2 mai, 1808, asa cum se numeste si memorialul ridicat. Candva centrul unui cartier oarecum sarac, cu oameni linistiti, a fost punctul de unde lupta pentru independenta Spaniei a inceput, acest loc jucand un rol extrem de important in istoria tarii. Astfel, la 2 mai 1808, eroii luptei pentru independenta Spaniei s-au ridicat impotriva stapanirii franceze, izbucnind Razboiul Peninsular.

Monumentul 2 mai din Madrid1

Si, de fapt, aceasta nu a fost decat o reactie justificata a spaniolilor, cu atat mai mult cu cat armatele napoleoniene ocupasera orasul de cateva luni, in campania de invadare si de cucerire a Peninsulei Iberice. Mai mult decat atat, planul francezilor nu s-a dovedit a fi decat tragaciul care a declansat revoltele fara precedent in istoria Spaniei. In acea zi decisiva si istorica pentru destinul Spaniei, planul francezilor era unul clar, si anume de a-i deporta in Franta pe alti cativa membri ai familiei regale spaniole.

Intentiile francezilor au condus la izbucnirea unei revolte populare, aducand multimea furioasa la portile Palatului Regal, fapt care, de altminteri, a marcat inceputul unui razboi pentru castigarea independentei. Momentul in care s-a declansat un adevarat razboi a fost atunci cand francezii au deschis focul asupra oamenilor, intrucat revolta s-a raspandit in tot orasul, urmand lupte de strada sangeroase, care au durat ore in sir.

Situata intr-un loc strategic, sa spunem asa, mai cu seama in actuala Plaza de los Heroes de dos Mayo, garnizoana artileriei spaniole de la Monteleon avea sa joace, de asemenea, un rol decisiv in luptele care izbucnisera. Plus, chiar daca mare parte din armata spaniola fusese consemnata in cazarma, trupele de artilerie de la Monteleon au au trecut peste ordinele primite si s-au alaturat luptei populare, in speranta ca trupele franceza vor fi invinse si Spania va fi, in acest fel, eliberata de planurile de invadare si ocupare.

Citește și:  Craterul Meteor: Obiective turistice SUA - Arizona

Monumentul 2 mai din Madrid11

Din nefericire insa pentru spanioli, fortele franceze au reusit sa inabuse revolta din Madrid, insa tragaciul declansase deja, iar aceste evenimente petrecute la data de 2 mai au contribuit la declansarea razboiului din peninsula, marcand inceputul unei lupte incredibile care a asigurat independenta Spaniei. Luptand pentru idealurile lor si ale urmasilor, sute de madrileni aveau sa isi piarda vietile in luptele din acea zi.

Si bineinteles ca nu lipsesc nici eroii locali. De pilda, zona din jur, ca si o strada din apropiere, poarta numele Manuelei Malasana, o tanara croitoreasa, care a fost omorata cu cruzime de francezi, din cauza faptului ca, din cate se spune, aceasta avea asupra ei cateva foarfece, pe care francezii, intr-un exces de zel, le-au considerat arme fatale. In sfarsit, in prezent, ziua de 2 mai este declarata sarbatoare oficiala la Madrid, iar in piata se organizeaza o mare petrecere sau fiesta, asa cum se numeste in Spania. Iar pentru a marca acest moment important din punct de vedere istoric, madrilenii au ridicat Monumentul 2 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.