Pentru a comemora personalitatea celui care a fost revolutionarul Che Guevara (Ernesto „Che” Guevara), s-a ridicat un monument cu adevarat impresionant, cel putin din punctul de vedere al realizarii artistice, si-anume Monumentul Che Guevara din Santa Clara, Cuba. Si daca il stim pe Che Guevara drept un lider, atunci cu siguranta trebuie sa stim si faptul ca lucrarea din bronz a lui Jose Delarra domina intreaga zona, sculptura fiind un exemplu veritabil al artei moderne.

Monumentul Che Guevara din Santa Clara1

Memorialul inchinat eroului cubanez este dovada vie a faptului ca revolutionarul cubanez, lider al regimului comunist, a ramas in constiinta publica drept o personalitate marcanta a tarii, acest lucru explicandu-se, bineinteles, si prin popularitatea lui Che Guevara, dupa moartea sa, chiar si peste hotare. In muzeul ridicat in cinstea revolutionarului cubanez, se afla o expozitie, dar si o placa comemorativa, ambele fiindu-i dedicate lui Che, precum si camarazilor sai, care au cazut in lupta. Inevitabil, data fiind si admiratia multor oameni fata de cel care a fost Che, dupa deschiderea muzeului memorial, orasul Santa Clara a devenit un fel de „Mecca” pentru fanii revolutionarului cubanez. De fapt, orasul este numita si „orasul lui Che Guevara”, adeptii fanatici mergand intr-atat de departe cu admiratia lor fata de Che, incat multi dintre ei au ajuns sa-si doreasca sa locuiasca in Cuba, respectiv in orasul Santa Clara.

Ernesto „Che” Guevara s-a nascut in anul 1928, intr-o familie foarte instarita, argentiniana. Cel are devenise doctor avea sa capete un interes deosebit fata de politica, prin urmare, ia o decizie cel putin surprinzatoare pentru cei apropiati, parasind Argentina, tara lui natala, pentru a se alatura gherilelor cubaneze. Bineinteles ca dorinta lui, de a-l rasturna de la putere pe dictatorul de dreapta al Cubei, Fulgencio Batista, era impartasita de foarte multi oameni, tocmai de aceea, a devenit intr-un scurt timp simpatizat de cubanezi. A luptat, deci, alaturi de Fidel Castro, Che fiind numit comandant al armatei rebelilor.

Citește și:  Pesterile Ajanta: Obiective turistice India - Maharashtra

Monumentul Che Guevara din Santa Clara11

Poate ca parcursul vietii lui Che Guevara nu l-ar mai fi condus spre popularitate, daca in anul 1958, unitatea pe care el o conducea nu obtinea o victorie decisiva pentru deznodamantul revolutiei cubaneze, prin batalia de la Santa Clara. De pilda, nu la mare distanta de muzeul memorial al lui Che Guevara, se afla vagoanele de cale ferata, pe care revolutionarul le-a folosit in timpul operatiunilor militara duse in aceasta zona. In sfarsit, deznodamantul revolutiei avea sa fie unul favorabil luptei duse de Che si de ceilalti revolutionari. Astfel, Fidel Castro a devenit presedinte al Cubei si, asa cum de asteptat, Che a devenit ministru.

In anul 1965, insa, avea sa paraseasca, de altminteri, cu un mare entuziasm, Cuba, plecand in Congo, dar campania de acolo a esuat. In anul urmator, in Bolivia, Che Guevara a fost capturat si impuscat de o unitate CIA. Revolutionarul se afla in Bolivia cu un scop, si-anume acela de a-l rasturna pe dictator. Ca dovada a mortii sale, bolivienii i-au trimis mainile lui Che in Cuba. Abia in anul 1997, ramasitele revolutionarului, precum si ale camarazilor care au luptat alaturi de Che Guevara au fost aduse in Santa Clara si ingropate aici.

Monumentul Che Guevara din Santa Clara111

Astazi, statuia lui Che Guevara este exact asa cum a fost si eroul cubanez: impunatoarea, degajand o mare putere. Sculptura, de fapt, infatiseaza un barbat foarte puternic, cu fizicul unui luptator. Totusi, stim prea bine ca Che Guevara suferea de astm, iar din fotografii am putea deduce cu mare usurinta ca Ernesto „Che” Guevara era un individ slab. In sfarsit, aceasta statuie a eroului cubanez, Monumentul Che Guevara din Santa Clara, Cuba, este o dovada vie a fortei pe care revolutionarul a avut-o si pe care inca o are, prin popularitatea pe care numele sau a castigat-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.