Cei care iubesc si deopotriva admira operele celui care a fost un mare scriitor scotian pot vizita mormantul lui Robert Louis Stevenson, un tribut adus ultimelor sale realizari in materie de literatura. Autor al cartilor Insula comorii, Rapit de talhari, Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde, Robert Louis Stevenson (1850-1894) iubea pamantul natal, insa se simtea, intr-o oarecare masura, legat si de casa lui care se afla in cealalta parte a lumii, si anume in Samoa.

E drept ca Stevenson avea si probleme de sanatate, tocmai de aceea a decis sa plece din Anglia, impreuna cu sotia sa, in anul 1888, in cautarea unei clime mai calde, tocmai prielnica organismului sau vulnerabil la diferite afectiuni. In cele din urma, cei doi au gasit un loc potrivit chiar in Upolu, mai cu seama intr-o insula din Samoa, a doua ca marime.

Mormantul lui Robert Louis Stevenson1

Aici, cuplul si-a construit o casuta numita Vailima, adica „Cinci Ape”. Numai ca Robert Louis Stevenson nu isi dorise sa se desparteasca definitiv de pamantul sau natal, mai precis de casa in care locuise atata vreme, motiv pentru care, atunci cand s-a mutat in Upolu, a adus cu el o fata de masa primita de la regina Victoria si un bol pentru zahar care ii apartinuse lui Walter Scott, toate pentru a-si aminti de casa lui, dar, pe de alta parte, Stevenson s-a aratat destul de interesat si de noul mediu inconjurator. Decizia de a se muta aici i-a conturat si o viziune mai buna asupra colonialismului european asupra marilor sudului, in special asupra colonialismului britanic. De pilda, Robert Louis Stevenson a criticat dur efectele colonialismului in romanul Reflux.

Citește și:  Hampden Park: Obiective turistice Scotia - Glasgow

Si nu intamplator se indragostise de acest loc, pe langa faptul ca era de-a dreptul superb si, mai ales, linistit, oamenii de aici incepusera sa-l indrageasca atat pe el, cat si pe sotia sa. Cand scriitorul de origine scotiana a murit brusc in luna decembrie a anului 1894, localnicii i-au dus trupul lui Robert Louis Stevenson chiar pana la poalele muntelui Vaea, ca mai apoi, sa urce pana aproape de varf. Aici avea sa fie inmormantat celebrul scriitor. Mai tarziu, localnicii au construit „Drumul Inimilor Iubitoare” pentru a permite accesul la mormantul lui Robert Louis Stevenson.

Mormantul lui Robert Louis Stevenson11

Din locul de unde este ingropat scriitorul, dar si sotia sa, Fanny, se vad Pacificul si fosta casa a lui Stevenson. Langa mormantul celor doi, sta o lespede pe care sunt inscriptionate versurile unei poezii scrisa de insusi Stevenson. Important de mentionat este faptul ca sotia sa, Fanny, a parasit Samoa imediat dupa moartea romancierului, plecand in Statele Unite ale Americii, de altminteri, unde a si murit in anul 1914. Cenusa ei a fost adusa in Upolu, alaturi de ramasitele sotului ei. O placa de bronz cu numele ei in limba samoana (Aolele) sta pe mormantul lui Fanny, iar epitaful lui Robert Louis Stevenson este „Zace aici, unde si-a dorit cu ardoare/ Acasa s-ajunga, marinar de pe mare…”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.