Mormantul lui W. B. Yeats, aflat in Drumcliff din Irlanda, este un sit legendar, acest loc de veci fiind ales chiar de poet. Una dintre cele mai proeminente figuri ale literaturii din secolul al XX-lea, reprezentant atat al scenei literare irlandeze, cat si al celei britanice, William Butler Yeats (1865-1939) este considerat unul dintre cei mai mari poeti irlandezi, poate si de aceea sute de admiratori ai impresionantei sale opere vin la capataiul mormantului sau. Intr-un satuc numit Drumcliff, situat in districtul Sligo, se afla mormantul lui W. B. Yeats, acest loc fiind ales chiar de el.

Mormantul lui W. B. Yeats1

De pilda, intr-unul dintre ultimele sale poeme, „Sub Ben Bulben”, poetul irlandez avea sa-si descrie mormantul, locul unde ar vrea sa fie inmoromantat, mentionand, totodata, ca ar prefera ca piatra de capatai sa fie realizata din calcar, material din acel loc, si nu din marmura. Celebrul sau poem se incheie cu enigmaticul sau epitaf: „Arunca o privire rece asupra vietii, asupra mortii, calaretule, si treci mai departe!”.

Insa W. B. Yeats nu era neaparat fascinat de frumusetea sau tihna acestui loc pentru a-l alege drept loc de veci. Mai precis, poetul a avut doua motive pentru care a ales Drumcliff. In primul rand, unul dintre stramosii sai, John Yeats, a fost o buna bucata de timp paroh in acest mic sat. Plus, cimitirul bisericii se afla la poalele muntelui Ben Bulben. In timpul vietii sale, Yeats s-a aratat fascinant de stravechile legende irlandeze, nu de putine ori evocandu-le in poemele sale. Dar in viziunea sa, nu exista un loc mai romantic in toata Irlanda ca Ben Bulben, aici, Diarmaid, un personaj legendar, fiind omorat de un porc mistret cu puteri magice. Se spune ca Diarmaid este unul dintre cei mai cunoscuti indragostiti din folclorul irlandez. Tot aici, bardul si luptatorul Ossian a fost, potrivit legendelor, alaptat de o caprioara.

Citește și:  Mausoleul lui Hogea Ahmed Yasawi: Obiective turistice Kazahstan - Turkestan

Numai ca destinul poetului s-a dovedit a fi potrivnic dorintelor sale acerbe de a fi inmormantat la Drumcliff, sa nu mai mentionam de toata tevatura din jurul funeraliilor sale, exact ceea ce W. B. Yeats nu si-a dorit in niciun chip. El a murit in sudul Frantei, in luna ianuarie a anului 1939, iar trupul sau a fost inmormantat in superbul satuc Roquebrune. Poetul a lasat vorba, inainte sa moara, ca ramasitele sale pamantesti sa fie mutate dupa un an in Drumcliff, insa dorinta sa nu a putut fi indeplinita din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Chiar si asa, familia sa din Irlanda a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a muta ramasitele poetului acasa, acolo unde el isi dorise. Din nefericire, procesul de repatriere a fost initiat de familie abia in anul 1948, atunci cand vremurile au permis.

Mormantul lui W. B. Yeats11

Iar atunci cand a fost pe punctul de a aduce la Drumcliff ramasitele pamantesti ale lui W. B. Yeats, familia poetului a avut un soc: mormantul acestuia era gol. In Franta, potrivit practicilor de atunci, craniul era separat de schelet si oasele erau puse intr-un osuar. Intr-un final, familia poetului a gasit toate ramasitele pamantesti ale lui W. B. Yeats, ca mai apoi, acestea sa fie inmormantate in satucul din Irlanda. Inevitabil, au inceput sa circule zvonuri, chiar din acea perioada, potrivit carora in mormantul lui W. B. Yeats din Drumcliff, Irlanda, nu s-ar afla de fapt oasele celebrului poet. Aceste zvonuri sunt sustinute chiar si in zilele noastre de foarte multe voci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.