Desi era deja un oras prosper, avand statut de fort si centru comercial, Golconda din India avea sa devina capitala dinastica abia dupa sosirea sahilor Qutb. Astazi, mormintele acestor sahi se afla in acest fermecator oras, fiind gazduite de o splendida gradina ce a fost amenajata in nord-vestul fortului. Nu vorbim doar de mormintele regale ale unor anumiti sahi, ci de mormintele unei intregi dinastii, toti membrii odihnindu-se aici, in afara de cei doi sahi care s-au stins din viata in exil. Insusi conducatorii au asistat la lucrarile de constructie ale mormintelor lor, ei tinand cu tot dinadinsul ca locurile lor de veci sa exprime intocmai maretia si bogatia de care s-au bucurat in timpul vietii.

Mormintele sahilor Qutb1

Stilul arhitectonic funerar variaza de la o perioada la alta, insa principala trasatura se vede in cupola in forma de ceapa ce se afla undeva pe un cub construit in colturi minarete bogat ornamentate, flancate maiestuos de o arcada poate si mai bogat decorata. In plus, mormintele mari au fost construite pe doua niveluri si, in orice caz, materialele folosite la ridicarea unor astfel de constructii au fost granit si ghips, provenind din regiune.

Mormintele sahilor Qutb11

Proiectul propriu-zis al mormintelor este ingenios, aproape toate fiind construite pe o platforma speciala ce se ridica pe cateva trepte. Accesul se face urcand pe aceste trepte initial placate cu faianta poleita si email, de un verde si turcoaz de-a dreptul superbe. Pe aceste trepte stau scrise versete din Coran.

Citește și:  Kremlinul din Moscova: Obiective turistice Rusia - Moscova

Mormintele sahilor Qutb111

Cel care a deschis drumul unor astfel de morminte a fost Ibrahim Quli Qutb (1512-1543), sahul care a devenit cunoscut din cauza unei tragedii, el fiind ucis de fiul sau, la putina vreme dupa ce implinise varsta de 90 de ani. Nu e de mirare ca mormantul acestui sah este impresionant, iar ceea ce atrage inca de la prima evdere este piatra sa de mormant, de culoare neagra, ce este inscriptionata cu cea mai frumoasa caligrafie persana. Chiar si asa, nu acesta este cel mai frumos mormant, ci locul de veci al sahului Muhammad Quli Qutb, ce are peste 55 de metri in inaltime. Muhammad Quli Qutb este cunoscut drept fondatorul orasului Hyderabad.

Mormintele sahilor Qutb1111

Multe dintre mormintele sahilor Qutb erau si mai spectaculoase, majoritatea avand, in interior, covoare, baldachine confectionate din catifea, stalpi de argint si superbe candelabre. Poate acesta este si motivul pentru care supusi venerau aceste morminte, dinastia Qutb fiind un fanion al prosperitatii in India. Sarcofagele sahilor se aflau turnuri ascutite realizate din aur, iar cele apartinand membrilor mai putin importanti nu erau la fel de bogat decorate. Inevitabil, in jurul mormintelor regale ale sahilor Qutb, s-au strans si numeroase legende, una dintre ele datand inca din perioada acestei dinastii. Se spunea ca orice criminal care se adapostea aici era imediat iertat, indiferent de faradelegea pe care o comisese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.