Moscheea Id Gah sau Eid Gah este a doua cea mai mare moschee din Kabul, capitala Afganistanului.

Este considerată moscheea cardinal, punct de reper religios din ţară, unde un milion de oameni se adună la sărbătorile islamice care au loc de două ori pe an. Este localizată lângă podul Mahmud Khan şi stadionul Naţional, în estul orașului, în cartierul Shar-e-barq din Kabul, unul dintre cartierele aristocratice luxoase şi bogate. Numele său derivă din cuvântul „Id Gah” care se traduce prin „roagă-te pe pământ”, pentru că oamenii aici se adunau şi se adună încă la sărbătorile religioase şi naționale.

Terenul din exteriorul moscheii este folosit de către șoferii de camion care vin din oraşul Peshawar cu marfă, parcarea fiind mereu plină de acestea.

Conducătorul local, cunoscut ca un veritabil luptător, cu numele Babur, a invadat şi devastat India şi apoi a ordonat construcția unei moschei pentru a glorifica islamul. Prada de război bogată cărată cu ei care a constat din pietre prețioase din Punjab, Sindh şi ariile înconjurătoare împreună cu arhitecții persani care erau pricepuți în artă monumentală au fost solicitați pentru acest proiect.

Locul moscheii Eid Gah a devenit locul unde s-au ținut festivaluri, ceremonii religioase, încoronări şi aniversări regale la care au participat regi şi prinți. Amirul Habibullah a făcut anunțul de independență față de britanici în anul 1919. Moscheea a fost şi ținta atacurilor unor suspecți care au fost arestaţi în februarie 2006 când în vehiculul lor au găsit 8 kg de explozibil.

Moghulul Babur a construit moscheea, dar regele Abdur Rahman Khan a renovat-o în anul 1893 sau înainte de acest an.

Alte relatări ar pomeni pe un alt conducător local, Jahangir de a fi constructorul moscheii, cu material local şi piatră din apropierea oraşului.

Istoria afgană a indicat că în anul 1901, Emirul Afghanistanului, a decretat ca toate sărbătorile religioase să fie celebrate la moscheea Eid Gah, iar imamul şef al Kabului l-a proclamat pe acesta ca succesor al profetului Mohamed, după care emirul a dat o serie de măsuri care au devenit foarte stricte şi au fost caracterizate de un eclesiasticism intolerant. Tot din aceeași grupă de măsuri s-a impus o taxă pentru cei ce nu se roagă la moschee. Înregistrarea celor care participau la rugăciunea zilnică de la moschee era făcută zilnic şi păstrată în locuri secrete, numite cutia dreptăţii, după care se făceau rapoarte care descopereau cine era un credincios practicant şi cine nu, astfel obligativitatea rugăciunii zilnice era verificată strict. Între anii 1914-1915, emirul Habibullah a declarat războiul sfânt sau jihadul din această moschee pentru a elibera Afganistanul de britanici. Dar în 1919 tot din moscheea Eid Gah a ținut o cuvântare după care s-a aliat cu mulahii locali pentru a ataca bazele britanice. După al treilea război anglo-afgan din 1919, emirul a făcut anunțul de independenta din moschee.

Citește și:  Principatul Andorra: Obiective turistice Andorra - Andorra la Vella

Cele 4 minarete din colturi, 4 din cele 18 coloane care sunt pictate reflectă bogăția arhitecturii islamice şi tradiția locală. Vopsită în bej şi alb, cele 2 minarete din față care flanchează arcul central, un minaret mic care este colorat diferit din centrul acoperișului moscheii, este căutată de pelerinii din toată țara. Clădirea este lungă şi îngustă în lățime, excluzând partea central vopsită bej, moscheea are 18 arce închise la culoare pe lungime. Curtea interioară Eid Gah Square, este vastă şi capabilă să adăpostească mulți credincioși odată în timpul sărbătorilor religioase. Folosită ca un centru neoficial pentru anunțarea deciziilor politice, moscheea este un punct de atracție important din Kabul, care arată ceva din măreția de odinioară.

Moscheea Eid Gah din Kandahar este situată la 25 de metri adiacent la zidurile în ruine ale Universităţii Kandahar. Construcția imensă construită de mulahul Omar cu cheltuieli mari, poate adăposti mii de pelerini. În timpul sărbătorilor islamice tinerii folosesc terenul pentru practicarea crichetului: Cei interesați de o vizită contra unei sume mici pot vizita locul cu un ghid local ad-hoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.