Moscheea lui Ali Gaza-Pașa din Babadag este un deosebit monument istoric şi arhitectural, fiind prima clădire musulmană care s-a ridicat în România. Se află chiar în centrul oraşului Babadag, reprezentând unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din această localitate a judeţului Tulcea.

prim-plan-cu-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Moscheea a fost construită în epoca medievală, mai exact în anii 1609-1610. Există o inscripţie pe unul dintre pereţii geamiei pe care sunt scrise numele celui care a ridicat-o, anul 1610 şi oraşul. Însă nu se ştie dacă este vorba de anul în care a început construirea ei sau anul în care a fost finalizată. Aşa cum îi spune şi numele, a fost ridicată de generalul Ali Gaza-Pașa.

geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea-vazuta-de-la-distanta.jpg

Moscheea lui Ali Gaza-Pașa a a fost ridicată din piatră făţuită şi are un plan dreptunghiular. Minaretul are câţiva zeci de metri, putând fi văzut de departe. Edificiul iese în evidenţă şi prin pridvor, care este pe arcadă. Pe lângă faptul că este cea mai veche, această geamie impresionează şi prin stilul adoptat – detaliile sunt spectaculoase şi foarte frumos executate.

poza-cu-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Aceasta moschee face parte dintr-un ansamblu istoric medieval din Babadag, lângă ea găsindu-se şi mormântul lui Ali Gaza-Pașa, dar şi Cişmeaua Kalaigi. Se spune că decizia pașei de a ridica aici o moschee se datorează faptului că atunci când a ajuns în această zonă, s-a îndrăgostit pe loc de ea. Nu a mai vrut să plece de aici, aşa că s-a stabilit în Babadag, unde a şi murit.

Citește și:  Monumentul Independentei din Turnu Magurele : Obiective turistice Teleorman

gard-de-a-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

Cişmeaua Kalaigi este şi ea remarcabilă, fiind construită spre sfârşitul secolului al XVII-lea. Ea a fost ridicată de credincioşii musulmani pentru a se spăla pe mâini înainte de rugăciuni. Astăzi, ea este încă funcţională, primind apa de la un izvor natural. Ansamblul istoric are în completare și un han (sau caravanserai), descoperit relativ recent, datorită săpăturilor arheologice efectuate în curtea moscheei. Acesta a funcţionat o bună perioadă de timp, între secolele XVII-XIX.

moscheea-lui-ali-gaza-pasa.jpg

Vizitatorii care vor să vadă Moscheea lui Ali Gaza-Pașa, precum şi celelalte obiective din cadrul ansamblului istoric medieval de la Babadag, au plăcerea de a descoperi multe informaţii şi de a vedea multe obiecte ce fac parte din arta orientală decorativă.

turnul-de-la-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
ferestre-de-la-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

informatii-despre-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
placuta-de-la-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
alee-spre-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg
fotografie-cu-geamia-gazi-ali-pasa-din-babadag-judetul-tulcea.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.