Muntele Table (în africană este numit „afelberg”) este un munte cu vârf plat, ce a devenit un punct de reper important al orașului Cape Town din Africa de Sud și este prezentat ca simbol pe drapelul orașului Cape Town, precum și în alte însemne ale administrației locale. Muntele este o atracție incredibil de frumoasă, cu mulți vizitatori ce folosesc telecabina, fac excursii și drumeții sau se bucură de peisajele splendide. Muntele face parte din Parcul Național Muntele Table. Vederea de pe vârful muntelui a fost descrisă ca unul dintre punctele de vedere cele mai epice din Africa.

Table Mountain1

Caracteristica principală a Muntelui Table este diferența de nivel a platoului de aproximativ 3 km de pe o parte pe alta, cu margini impresionante și stâncoase. Platoul, mărginit de vârful Peak Devil la est și de vârful Lion’s Head la vest, formează un fundal dramatic pentru orașul Cape Town.

Acest lanț larg de înălțimi montane, împreună cu Dealul Signal, formează amfiteatrul natural al orașului Bowl și portul Golfului Table. Cel mai înalt punct de pe Muntele Table este spre capătul estic al platoului, fiind marcat de o stâncă, numită Maclear Beacon, construită în anul 1865 de către Sir Thomas Maclear, pentru un studiu trigonometric. Muntele are 1,086 de metri deasupra nivelului mării, cu aproximativ 19 metri mai înalt decât stația de cablu de la capătul de vest al platoului.

Muntele Table este la capătul de nord al unui lanț muntos, care formează coloana vertebrală a Peninsulei Cape. La sud de platoul principal, este o depresiune numită Tabel Back. Pe coasta atlantică a peninsulei, coasta muntoasă este cunoscută sub numele de Munții Cei Doisprezece Apostoli. Lanțul continuă spre sud de zona Cape Point.

Table Mountain11

Muntele Table are o biodiversitate naturală neobișnuit de bogată. Vegetația este compusă, în principal, din tipuri diferite și unice ale cactusului Cape Fynbos. Pădurile afromontane apar în porțiuni mai mici pe munte. Vegetația protejată, aflată în pericol de dispariție este cea din regiunea Cape Floral. Aceste zone protejate sunt un sit de patrimoniu mondial și sunt o valoare estimată la 2.200 de specii de plante care sunt limitate doar la Muntele Table. Multe dintre aceste specii, inclusiv un mare număr de tipuri de proteas, sunt endemice pe acest munte și nu pot fi găsite nicăieri în altă parte a lumii.

În plus, platoul Muntelui Table are cea mai mare concentrație a speciilor pe cale de dispariție din orice zonă continentală. Muntele a suferit din cauza unui atac masiv de plante invazive, de mai bine de un secol, cel mai rău fiind pinul din soiul cluster. S-au făcut eforturi considerabile pentru a controla răspândirea rapidă a acestor copaci invazivi.

Citește și:  Bisericile din piatra din Lalibela: Obiective turistice Etiopia - Lalibela

Cel mai comun mamifer de pe munte a fost rozătorul „dassie”, dar, din păcate, nu a mai rămas niciun exemplar. Populația de vulturi din rasa Verreaux de pe peninsulă a scăzut dramatic, iar astăzi mai există o singură pereche pe vârful Noordhoek. Pe Muntele Table, de asemenea, se mai găsesc porci spinoși, manguste, șerpi, șopârle, broaște țestoase și o specie endemică rară de amfibieni, care se găsește doar pe acest munte. În noiembrie 2011, Muntele Table a fost numit unul dintre cele șapte noi minuni ale lumii prin votul publicului.

Table Mountain111

Telefericul Muntelui Table transportă pasagerii de la stațiile de cablu mai mici, de pe strada Tafelberg, la aproximativ 302 m deasupra nivelului mării, la platoul din partea de sus a muntelui. Stația de cablu de pe vârf oferă vederi spre orașul Cape Town, Golful Table, Insula Robben la nord și coasta Atlanticului la vest și sud. Pe partea Atlanticului, cea mai populară ascensiune este numită Kasteelspoort, cu vederea către Golful Camps, în timp ce traseul Pipe este popular pentru pietoni.

Alpinismul pe acest munte este o atracție sportivă foarte iubită de turiști. Există trasee de alpinism bine documentate, cu diferite grade de dificultate, pe multe fețe ale muntelui. Pantele Muntelui Table au multe trasee care permit ciclismul montan. Traseul Casa Block este un traseu popular pentru bicicliști. Pentru turiștii ce doresc să facă un popas, muntele are un restaurant și un bar.

Restaurantul self-service, situat pe platoul de sus al Muntelui Table, oferă o gamă largă de produse alimentare, de la mic dejun cald, mâncare gătită la prânz, meniuri fixe și snack-bar. Restaurantul are o capacitate de 120 de persoane. În stația de transport se află și un bar ce oferă turiștilor imagini asupra platoului muntos și ale orașului. Vizitatorii pot face și petreceri în spațiul barului pentru a avea o experiență de neuitat. Barul cocktail poate găzdui până la 120 de persoane.

Table Mountain1111

Ca imagine iconică a orașului Cape Town, Muntele Table este o zonă căutată de turiști și de localnici în tot timpul anului, dar toamna, peisajele sunt fascinante, mulți fotografi profesioniști preferând platoul înalt pentru priveliștile amețitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.