Muzeul Amathole reprezintă unul dintre cele mai vechi muzee ale Africii de Sud, fiind al şaselea cel mai bătrân din ţară. Este situat în oraşul King’s William Town, iar renumele lui se leagă în special de faptul că aici îşi doarme somnul de veci unul dintre cele mai faimoase animale din istoria sud africană – hipopotamul Huberta.

Muzeul Amathole1

Muzeul Amathole a fost înfiinţat în 1884 de către Societatea de Istorie Naturală a oraşului King William’s Town şi încă de la începuturi s-a bucurat de o mare importanţă printre localnici. Actualul director al muzeului a precizat că, iniţial, muzeul Amathole era folosit ca loc de întruniri publice între reprezentanţii oraşului. Se discutau diverse probleme administrative ale localităţii, însă, cu timpul, oamenii au început să aducă aici diverse obiecte considerate înzestrate cu valoare istorică.

O persoană aducea un obiect, iar importanţa lui era dezbătută cu mai marii oraşului. Ulterior, respectivul obiect era lăsat acolo, ca exponat destinat întregii comunităţi. Şi astfel, s-a născut muzeul Amathole.

În prezent, acest muzeu dispune de câteva colecţii istorice, dar şi de numeroase, de-a dreptul impresionante, colecţii de mamifere.

În anul 1920, instituţia era cunoscută sub denumirea de muzeul Kaffrarian, după numele unei regiuni britanice, dar din 1999, i s-a dat numele de Amathole, în cinstea munţilor care străjuiesc ieşirea din oraşul King William’s Town.

Directorul muzeului din perioada 1920 – 1949, căpitanul Gulf Shortridge, a fost cel care a imprimat instituţiei caracterul ei actual. El a dat startul unei serii de expediţii africane în timpul cărora a colecţionat tot soiul de mamifere tipice continentului african. A călătorit în întreaga Africă de Sud, dar a colindat şi state precum Namibia sau Malawi. Per total, au fost 16 expediţii, iar la capătul lor, căpitanul Gulf Shortridge a scris şi o carte despre animalele mamifere africane, carte care continuă să se vândă excelent până şi în zilele noastre.

Mulţumită acestui fost director, muzeul Amathole dispune, în prezent, de o grandioasă colecţie de 40.000 exponate mamifere, fiind al doilea cel mai important după muzeul Pretoria. Căpitanul Gulf Shrotridge a colecţionat el însuşi 18.000 de mamifere, unele dintre ele devenind între timp cele mai vechi din ţară.
Muzeul Amathole ocupă patru clădiri şi deţine un rol foarte important în educarea tinerelor generaţii ale poporului sud african. Nu lipsesc nici oamenii de ştiinţă, interesaţi în egală măsură de exponatele speciale. Atât tinerii, cât şi cercetătorii vin deseori la muzeul Amathole pentru a studia mamiferele colecţionate.
Există şi o colecţie foarte importantă, de mamifere mari – precum girafe şi elefanţi – care sunt puse la dispoziţia publicului larg.

Însă nu numai lumea animalelor este reprezentată în cadrul muzeului Amathole. Instituţia reflectă, graţie exponatelor sale, şi diversitatea cultural-socială a populaţiei din regiune. Pentru turiştii interesaţi să afle mai multe despre oamenii care au trăit în această parte a lumii, muzeul Amathole dispune de colecţii ce redau stilul de viaţă al triburilor indigene Xhosa, cel din perioada dominaţiei britanice şi ulterior, stilul de viaţă sud african sub influenţa culturii germane.

Muzeul Amathole11

Muzeul Amathole are în posesie o neaşteptată colecţie de jucării, aparţinând celor trei culturi amintite – păpuşi confecţionate prin 1880, dar şi jucării moderne. Spre exemplu, primul telefon celular de jucărie, ori câteva păpuşele pe care triburile Xhosa le făceau pentru copiii lor în jurul anului 1900. Printre acestea, se numără şi nişte variante timpurii ale celebrei păpuşi Barbie.

Turiştilor care se arată interesaţi în mod special de felul în care a evoluat civilizaţia Xhosa, muzeul Amathole le pune la dispoziţie o adevărată colecţie antropologică. Cunoştinţele de cosmologie ale triburilor Xhosa se bucură şi ele de atenţie în cadrul acestui muzeu. Populaţia Xhosa credea într-un gen de creaturi ce îşi manifestau puterea prin intermediul viselor şi viziunilor. Astfel de creaturi sunt redate în muzeul Amathole sub forma unor sculpturi reprezentând animale precum şerpii şi aricii, dar şi fiinţe (cândva) umane, precum zombie. Muzeul expune şi numeroase artefacte pe care triburile Xhosa le foloseau în timpul ceremoniilor religioase sau a ritualurilor tradiţionale.

În schimb, dacă vizitatorii se dovedesc atraşi mai mult de istoria oraşului King William’s Town şi de existenţa mamiferelor sud africane, muzeul le oferă toate informaţiile necesare în cadrul bibliotecii sale publice.

Unul dintre exponatele faimoase ale muzeului Amathole este hipopotamul Huberta, devenit un simbol naţional în jurul anului 1928, când a întreprins, pe cont propriu, o călătorie extrem de lungă, de 1600 kilometri. Hipopotamul Huberta s-a plimbat din regiunea KwaZulu Natal până în partea estică a Capului, de-a lungul a trei ani de zile. Se arăta prietenos cu oamenii şi a vizitat numeroase localităţi şi oraşe. De câteva ori a dat buzna prin baruri sau pe plajele amenajate. Peste tot unde îşi făcea apariţia, atrăgea grupuri mari de oameni. La un moment dat, s-a încercat prinderea Hubertei şi adăpostirea ei într-o grădină zoologică din Johannesburg, dar eforturile au fost zadarnice. Ulterior, Huberta a dat peste câţiva vânători care au îndreptat puştile în direcţia ei şi au tras. Moartea hipopotamului plimbăreţ a stârnit furia populaţiei, astfel că vinovaţii au fost arestaţi, judecaţi şi constrânşi la plata unei amenzi usturătoare. Trupul Hubertei a fost împăiat la Londra, apoi, la întoarcerea acasă, în Africa de Sud, mii de oameni i-au ieşit în întâmpinare.

Chiar în vecinătatea Hubertei, poate fi admirat un alt personaj cheie al istoriei acestor locuri – bizonul Wolsak, un exemplar vânat şi ucis în 1906, de către primul curator al muzeului Amathole, special pentru a întregi colecţiile instituţiei. Încă de pe atunci, bizonii erau animale destul de rare în Africa de Sud, dar curatorul a primit acord special din partea autorităţilor pentru a ucide şi împăia unul dintre aceste exemplare în scop ştiinţific. În prezent, bizonii au dispărut de pe continentul african.

Muzeul Amathole111

Faptul că este un muzeu destul de vechi, nu înseamnă că Amathole a rămas în urmă, din punct de vedere al tehnologiei. Instituţia dispune de un sistem de catalogare computerizată a fiecărui exponat. Dacă turiştii doresc să afle câteva informaţii în plus despre un mamifer sau altul, nu trebuie decât să apese o tastă.

Muzeul Amathole este o resursă foarte importantă de înţelegere a regiunii, atât din punct de vedere istoric şi cultural cât şi din punct de vedere tehnologic sau al animalelor mamifere reprezentative. An de an, managerii muzeului se luptă să îmbogăţească colecţiile, aducând exponate noi şi interesante, în ton cu interesele turiştilor.

Muzeul Amathole este situat la intersecţia străzilor Alexander şi Albert din King William’s Town şi este deschis publicului de luni până vineri între 8.00 şi 16.00, contra unei taxe de vizitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.