Se spune ca, in micul si idilicul oras Cooperstown din centrul statului New York, ar fi fost inventat jocul de baseball de catre Abner Doubleday, in anul 1839, aceasta fiind povestea larg acceptata, intrucat exista mai multe evidente care arata ca radacinile acestui sport sunt mult mai timpurii de atat. Tot in acest oras, se afla si Muzeul celebritatilor din baseball, care a servit drept centru al studiului asupra istoriei baseball-ului in Statele Unite si in afara granitelor acestora, insa acest orasel a devenit cunoscut si datorita primelor romane ale scriitorului James Fenimore Cooper. In acesta regiune, de unde porneste raul Susquehanna, pentru a se varsa in ocean, se mai afla si faimosul Muzeu al Fermierului si Glimmerglass Opera, dar mult mai cunoscut este Muzeul celebritatilor din baseball, care gazduieste cea mai importanta parte a istoriei baseball-ului, a jocului acestui sport de-a dreptul fascinant, atat pentru americani, cat si pentru restul planetei.

Infiintat in anul 1939 de Stephen Carlton Clark, muzeul s-a dorit a fi, la inceput, o metoda prin comertul si turismul din Cooperstown urmau sa fie impulsionate; aceasta nu a fost singura masura luata de autoritati, deoarece Marea Criza si Prohibitia ingenuncheasera economia. Se pare ca decizia de a infiinta un astfel de muzeu aici a fost una inspirata, pentru ca Muzeul celebritatilor de baseball era vizitat de turisti din intreaga tara, mare parte din vizitatori venind aici deoarece credeau ca baseball-ul a fost inventat de fostul erou al Razboiului Civil American, Abner Doubleday, pe o pasune pentru vaci ce se afla in proprietatea lui Elihu Phinney. Insa aceasta faima a inceput, treptat, sa fie diminunata de faptul ca au aparut tot mai multe voci care contestau ipoteza potrivit careia aici ar fi fost inventat baseball-ul.

Citește și:  Platoul Bolaven: Obiective turistice Laos - Champasak

Cu toate acestea, autoritatile nu s-au aratat nicidecum descumpanite de informatiile noi cu privire la istoria baseball-ului, care apareau din din toate partile. Astfel, au cumparat terenul pe cae se presupune ca ar fi luat nastere acest sport si l-au transformat intr-un parc, Doubleday Field. Aici se tine, in fiecare an, un joc de baseball, la care participa celebritati din baseball. In orice caz, niciun localnic nu se mai intreaba astazi daca acest fascinant sport a luat nastere in Cooperstown sau nu, deoarece aceasta intrebare paleste cu totul in fata rolului pe care baseball-ul l-a avut in dezvoltarea oraselului.

Muzeul dedicat acestui sport si sala celebritatilor din baseball sunt vizitate, an de an, de peste 300.000 de oameni. Aceasta cifra nu ar trebui sa ne mire deloc, deoarece vorbim de 38.000 de artefacte, 2, 6 milioane de fotografii din ziare, pagini etc. referitoare la baseball si cel putin 130.000 carduri de baseball. Inevitabil, au aparut si nenumarate controverse cu privire la eventuale vanzari neautorizate de exponate din impresionanta colectie, cand, in anul 1982, un imens scandal avea sa izbucneasca. Atunci, s-a spus ca exponate extreme de valoroase, donate Muzeului celebritatilor din baseball, au fost vandute colectionarilor. In sfarsit, nu exista, in schimb, nicio indoiala: Cooperstown este cel mai important oras pentru baseball-ul din Statele Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.