A fost înfiinţat în anul 1970, de către Jack Botes, un funcţionar din provincia Limpopo. Pasionat de cultura sud africană, acesta a depus de unul singur eforturi enorme în vederea deschiderii muzeului. A reuşit să primească prin donaţii două sculpturi, apoi s-a adresat unui şir impresionant de artişti locali, solicitându-le ajutorul sub forma unor piese de artă. Pentru că dintre toţi aceştia numai doi i-au răspuns afirmativ, Jack Botes a decis să îşi pledeze cauza şi în faţa artiştilor din Cape Town. Celor care au acceptat să îl sprijine cu donaţii şi chiar sume de bani, Jack Botes le-a scris rânduri emoţionante, promiţându-le că îi va menţiona pe toţi într-o plăcuţă prevăzută pe unul dintre zidurile clădirii muzeului.

Polokwane1

În ciuda unui start oarecum modest, muzeul de artă Polokwane se mândreşte astăzi cu o colecţie de artă compusă din 1200 de obiecte aparţinând celor mai renumiţi artişti născuţi în provincia Limpopo.

Muzeul de artă Polokwane este situat pe strada Schoemann, în clădirea centrului cultural Danie Hough, din grădinile Bibliotecii Polokwane. Colecţiile sale sunt compuse din picturi, sculpturi şi ceramică realizată în diferite perioade de timp şi de către artişti foarte mari ai Africii de Sud.
Cam toate obiectele de artă par să graviteze în jurul unei singure teme: mitologia sud africană. Se pot recunoaşte influenţele unor culturi indigene faimoase, precum Pedi sau Tsonga, dar şi stilul artistic deja renumit, Venda.

Aici sunt expuse, de exemplu, sculpturile artistului Jackson Hlungwani, sculpturi înfăţişând cu precădere peşti, animale şi personaje inspirate de Vechiul şi Noul Testament. De altfel, artistul a început să se dedice total artei în lemn abia după ce, conform spuselor sale, a avut o viziune cu Iisus Hristos. Astfel că sculpturile lui Jackson Hlungwani au început să reprezinte o combinaţie de artă sud africană Tsonga şi elemente specifice creştinismului.

Un alt artist reprezentat în cadrul colecţiilor muzeului de artă Polokwane este Samson Mudzunga. Creaţiile sale destul de neobişnuite sunt deja cunoscute pe tot întinsul continentului african, căci reprezintă sculpturi enorme sub formă de tobe africane. Aceste obiecte de artă sunt realizate în conformitate cu stilul tradiţional al populaţiilor băştinaşe Venda şi sunt inspirate de mitologia acestor urmaşi ai triburilor Bantu. Fiecare dintre ele conţine mesaje şi simboluri imposibil de descifrat de către turiştii străini.

Un alt reprezentant de seamă al culturii Venda este Johannes Segogela. Arta lui se constituie dintr-o combinaţie de teme politice şi religioase, de vechi şi nou, de oameni şi animale. Sculpturile sunt realizate exclusiv în lemn, iar acest talent al său a devenit o meserie abia în 1980, până atunci fiind o simplă pasiune.

Avhashoni Mainganye omagiază şi el cultura Venda. Şi-a descoperit latura artistică în tinereţe, când obişnuia să copieze diverse imagini şi fotografii din cărţi sau reviste. Creaţiile lui acoperă mai multe domenii, el fiind recunoscut ca şi poet, pictor şi sculptor. Sursa de inspiraţie o constituie cultura Venda, cu ritualurile, simbolurile şi credinţele ei. Sculpturile şi picturile acestui artist se învârt în jurul unor teme care celebrează timpurile antice, locurile sacre şi obiceiurile populaţiei Venda.

Citește și:  Arena romana din Nimes: Obiective turistice Franta - Nimes

Polokwane11

Un alt nume celebru ale cărui creaţii pot fi admirate în cadrul muzeului Polokwane se numeşte Lucas Thobejane, sculptor în lemn care a uimit deja lumea cu operele sale. Sculpturile sunt imposibil de clasat într-o categorie anume, artistul reuşind să contopească în forme ideale trupuri de oameni şi animale, în ipostaze neaşteptate. Timpul nu pare să aibă relevanţă, sculpturile îmbină vremurile moderne cu cele preistorice, astfel că se pot admira fiinţe desprinse din mitologia sud africană tronând pe jilţuri măreţe în timp ce privesc la televizor.

Muzeul de artă Polokwane deţine şi câteva dintre cele mai reuşite desene ale celebrului William Kentridge, desene care dau senzaţia de peisaje 3D, cu personaje desprinse din filmele animate. Un alt gen de pictură expusă printre colecţiile muzeului de artă Polokwane îi aparţine regretatului artist Braam Kruger. Tablourile sale sunt extrem de intense, transmiţând mesaje tulburătoare în culori vibrante.

Printre artiştii cei mai îndrăgiţi în Limpopo şi care sunt reprezentaţi în cadrul muzeului de artă Polokwane se numără Danie de Jager, Naria Mabasa, John Baloyi şi Hennie Potgieter.

Sculpturile în lemn se constituie în expoziţii permanente, în timp ce colecţiile de pictură şi ceramică reprezintă expoziţii temporare, în sistem de rotaţie.
Muzeul de artă Polokwane dispune şi de o grădină interioară transformată în galerie expoziţională în aer liber. Aici, domină o structură de metal realizată în mod artistic şi a cărei istorie este plină de simboluri. Metalul este foarte vechi, provine de la armele şi tunurile de luptă confiscate şi topite, în anul 1893, la finalul războiului dintre regele triburilor Makgoba şi urmaşii coloniştilor olandezi, organizaţi în armatele bure. Grădinile în aer liber ale muzeului de artă Polokwane poartă numele de parcul Industrial Art şi aici sunt expuse permanent 15 lucrări de artă uluitoare. Toate au dimensiuni copleşitoare, până la şapte metri înălţime, şi aparţin unor artişti consacraţi, precum Helmut Stauch, Nico Verboom şi Guillame Theron.

Polokwane111

Sculpturile sunt dintre cele mai diverse, inspirate atât de mitologia sud africană a vrăjitorilor şi tămăduitorilor, cât şi de prezentul modern şi multicultural al poporului sud african, ceea ce se traduce prin forme abstracte, greu de clasificat, dar pline de simboluri artistice.

Parcul este unic în întreaga Africă de Sud şi atrage turişti din toate colţurile lumii, pasionaţi de arta şi cultura Venda.

Muzeul de artă Polokwane se află găzduite în grădinile Bibliotecii, la intersecţia străzilor Hans van Rensburg şi Grobbler. Poate fi vizitat la cerere, în compania ghizilor turistici, dar în acest sens trebuie luată legătura cu administratorii şi făcută rezervare din timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.