Muzeul etnografic al Familiei Pleș din Ieud este situat la baza dealului unde se găsește cea mai veche biserică de lemn din Maramureș. Este amenajat în cadrul unei foste gospodării țărănești, veche de circa 200 ani și cuprinde o colecție de obiecte de port popular și unelte specifice acestei zone.

placuta-cu-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

Muzeul etnografic al Familiei Pleș din Ieud este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, obiectiv care nu ar trebui ratat într-o vizită în nord.

poarta-de-intrare-in-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

Localitatea Ieud este atestată documentar din anul 1365. Biserica de lemn din deal, inclusă în 1999 în patrimoniul UNESCO, păstrează în sufletul ei istoria acelor meleaguri, iar mai jos de ea, muzeul etnografic al familiei Pleș păstrează tradiția zonei.

alee-langa-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

Ioana și Ioan Pleș au trecut de 60 de ani. Au vorba blândă și sunt ca o carte cu povești. Ei sunt cei care administrează casa – muzeu pe care o îndrăgesc.
Interiorul este inedit, aici aflându-se un război de țesut legat printr-un mecanism de patul copilului cel mic, pe care femeia trebuie să îl fi legănat în timp ce țeșea.

Citește și:  Percepția, azi sediul Secției Căii Navigabile din Giurgiu : Obiective turistice Giurgiu

muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

Lângă, se află strămoșul premergătorului modern de azi, un blat de lemn cu o gaură în mijloc și niște picioare zdravene.

casa-si-lavita-din-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

Gardul muzeului este făcut din nuiele și are un farmec aparte. La câțiva metri mai departe, se află uscătorul de rufe, o bară de lemn lăsată la soare, dar care se trage sub streașina casei, în caz că începe ploaia.

casute-din-lemn-din-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg
curtea-de-la-muzeul-etnografic-ples-din-ieud-judetul-maramures.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.