Amplasat în Soweto, o zonă urbană aflată în sudul oraşului Johannesburg din Africa de Sud, Muzeul Hector Pieterson comemorează revolta tinerilor împotriva regimului Apartheid.

Muzeul Hector Pieterson1

La data de 16 iunie 1976, elevii de liceu din Soweto au ieşit în stradă pentru a protesta paşnic faţă de introducerea limbii Afrikaans ca limbă obligatorie de predare în şcolile secundare frecventate de populaţia de culoare. Aceştia intenţionau să se întâlnească la Stadionul Orlando şi de acolo să pornească în marş spre birourile regionale ale Department of Bantu Education, unde doreau să discute despre nemulţumirile lor cu autorităţile. Pe drum spre stadion, tinerii protestatari au fost opriţi de poliţie, care le-au cerut să pună capăt marşului, rezultând o confruntare violentă între cele două grupuri. Elevii au început să arunce cu pietre, în timp ce poliţia a apelat la armele de foc.

Vestea despre revolta elevilor din Soweto s-a răspândit repede în toată ţara, dând naştere unor conflicte soldate cu peste 550 de morţi.
Una dintre primele victime ale acestei revolte a fost Hector Pieterson, un elev de doar 12 ani, împuşcat în cadrul manifestaţiilor de pe 16 iunie din Soweto. Sam Nzima, fotograf al cotidianului “The World” din Johannesburg, se afla la faţa locului şi a surprins într-o poză corpul lui Hector Pieterson, purtat de către elevul Mbuyisa Makhubo, cu sora sa Antoinette Sithole, alergând alături. Imaginea a făcut înconjurul lumii şi a devenit un simbol al opresiunii regimului Apartheid.

Citește și:  Palatul Manhyia: Obiective turistice Ghana - Kumasi

Muzeul Hector Pieterson11

La începutul anilor 1990, pe strada Khumalo, aproape de locul unde Hector Pieterson a fost împuşcat, s-a ridicat un monument în memoria sa. Muzeul Hector Pieterson s-a deschis la data de 16 iunie 2002, pe strada Maseko, fiind dedicat revoltei din 1976, dar şi rezistenţei împotriva Apartheidului. Muzeul cuprinde o colecţie de mărturii, imagini şi documente legate de evenimentele din Soweto, care comemorează victimele revoltei şi amintesc de rolul elevilor în lupta pentru libertate. Vizitatorii pot vedea, prin ferestrele muzeului, o serie de scene importante ale revoltei, cum ar fi stadionul Orlando şi secţia de poliţie. De asemenea, aceştia pot vedea imaginile transmise de televiziuni despre revoltă.

În prezent, 16 iunie a fost declarată Ziua Naţională a Tineretului, o zi în care întreaga ţară îşi aminteşte de cei căzuţi în revoltele din 1976.
În apropierea Muzeului Hector Pieterson se află şi Casa Mandela, fosta locuinţă a liderului Nelson Mandela şi a familiei sale, care funcţionează ca muzeu din anul 1997.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.