Casa în care a trăit şi pictat timp de 40 de ani celebra artistă Irma Stern a fost transformată într-un muzeu dedicat memoriei sale şi artei pe care a dăruit-o Africii de Sud.

Irma Stern este una dintre cele mai importante figuri ale culturii sud africane ale secolului XXI, considerată una dintre cele mai influente artiste contemporane. Încă din timpul vieţii s-a bucurat de renume internaţional, opera ei fiind extrem de apreciată mai ales în statele occidentale.
Irma Stern s-a stins din viaţă în anul 1966, la vârsta de 72 de ani, iar casa a devenit muzeu abia în 1971, sub egida Universităţii din Cape Town. Majoritatea încăperilor actualului muzeu sunt conservate exact în stadiul în care le-a lăsat Irma Stern, dând senzaţia vizitatorilor că, în realitate, gazda a ieşit doar să ia puţin aer şi urmează să se întoarcă din clipă în clipă.

Ca şi în cazul prorocilor, Irma Stern nu a fost preţuită de ţara ei natală, ci de state europene care i-au apreciat operele la adevărata lor valoare – Germania, Franţa, Italia şi Anglia. Abia după consacrarea pe plan internaţional a venit şi recunoaşterea din partea poporului ei.
Se spune că modul de lucru al Irmei Stern era marcat de nelinişti, frământări şi crize de nervi. Atunci când se apuca să picteze nu suporta pe nimeni în preajmă, lucra cu intensitate, fumând pachete întregi de ţigări şi consumând cantităţi uriaşe de cafea.

Stilul picturilor sale este un amestec unic de expresionism german şi elemente specific africane. Tablourile sunt create cu vopseluri de apă, în ulei, guaşă şi cărbune. Obişnuia să şi sculpteze anumite obiecte ceramice – căni, platouri, borcane – pe care le picta apoi cu diverse chirpuri şi forme de femeie.

Deseori Irma Stern folosea, în loc de tradiţionala pensulă, un şpaclu cu ajutorul căruia „mânuia” straturile groase de vopsea. Rezultatul: tablourile căpătau un plus de intensitate. Artista se ocupa integral de tablourile sale. Le picta, le înrăma şi le expunea în cadrul unor vernisaje pe care le organiza fără ajutor din afară.

Muzeul Irma Stern cuprinde o colecţie spectaculoasă de picturi, ceramică, dar şi obiecte personale ale artistei, toate vorbind despre felul în care aceasta a evoluat, din punct de vedere al creaţiei.

Muzeul Irma Stern este o casă extrem de colorată. Intrarea este uşor anostă, printr-un hol care nu spune mai nimic. Dar cum ai trecut de acest hol, încăperile, decorurile şi pereţii exprimă veselie, culoare, imaginaţie, tipice vieţii de artist.

Pot fi admirate diverse piese pe care Irma Stern le-a adus acasă din călătoriile prin Africa de Sud, dar şi din Europa. Spre exemplu, muzeul deţine un scăunel congolez, devenit celebru chiar prin prisma tablourile artistei. Îl picta deseori ca element secundar al portretelor.

Muzeul Irma Stern este înţesat cu măştile pe care artista le colecţiona din întreaga lume. Unele dintre aceste măşti au expresii de-a dreptul înfricoşătoare.
Încăperea care servea, pe vremea artistei, drept cameră de zi este păstrată exact aşa cum a fost lăsată – cu un enorm covor roşu, mobilier masiv, împodobit cu zeci de ornamente lucrate manual, şi un perete central, zugrăvit în culoarea verde pe care stau agăţate o serie de portrete.

Citește și:  Memorialul Hector Pieterson: Obiective turistice Africa de Sud - Johannesburg

Camera în care se lua cina i-a servit Irmei Stern pe post de sală de petreceri. Artista era renumită pentru mesele pe care le dădea prietenilor, însă astăzi, în cadrul muzeului, această încăpere a devenit o galerie ce expune toate lucrările cu caracter religios create de Irma Stern – picturi şi sculpturi. Artista era pasionată de religie, iar această pasiune a reuşit să o transpună creaţiilor sale.

Cea mai emoţionantă încăpere a muzeului Irma Stern este însăşi camera de lucru a pictoriţei. Vizitatorii pot admira şevaletul, paleta de amestecat culorile şi chiar câteva tuburi de vopsea cu etichetele mânjite.

Cele mai importante exponate ale muzeului sunt portretele pline de exotism, peisajele şi schiţele – toate contribuind la transformarea Irmei Stern într-una dintre cele mai renumite artiste ale Africii de Sud.

Muzeul Irma Stern este prevăzut şi cu o încântătoare curte interioară, unde artista îşi petrecea deseori clipele de linişte şi odihnă, ori căuta surse de inspiraţie. În prezent, curtea este şi ea deschisă vizitatorilor. În plus, în fiecare an, muzeul Irma Stern organizează o expoziţie în aer liber, chiar în această curte interioară. Aici sunt expuse cele mai importante tablouri şi obiecte ale ei, iar intrarea în muzeu este, pe durata expoziţiei respective, liberă.

În completarea contribuţiei sale la cultura şi arta Africii de Sud, muzeul Irma Stern deţine la etajul clădirii o galerie unde expu, prin rotaţie, câţiva artişti contemporani locali.

Scurtă biografie. Irma Stern s-a născut în anul 1894, în Transvaal. Din cauza războaielor burilor, familia s-a mutat în Cape Town, apoi s-a refugiat în Germania. În 1913, Irma Stern studia Artele la Academia Weimar. Prima expoziţie a ţinut-o la vârsta de 25 de ani, în Berlin. Dar în următorul an, familia a revenit în Africa de Sud, iar Irma Stern a început lupta pentru afirmarea talentului său artistic, o luptă ce s-a întins de-a lungul a douăzeci de ani. Pentru inspiraţie, a călătorit foarte mult prin Africa, vizitând locuri precum Congo, Zanzibar, Africa Centrală. După terminarea celui de-al doilea război mondial a făcut câteva incursiuni în Europa, unde a reuşit să publice cu mare succes două jurnale ilustrate.

În mod nedrept, lupta operelor sale continuă şi azi. Pe plan naţional, Irma Stern este o figură marcantă, însă nu cea mai importantă. Picturile sale se vând în Africa de Sud la sume destul de mici, ceea ce pare absurd, pentru că pe plan internaţional, tablourile sale sunt considerate extrem de valoroase. Spre exemplu: în anul 2011, unul dintre tablourile semnate de Irma Stern s-a vândut contra sumei de aproape 350.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii desfăşurate la Londra. Este vorba despre pictura intitulată Two Arabs care a devenit, astfel, cea mai scumpă pictură sud africană din întreaga istorie a acestei ţări.

Muzeul Irma Stern este deschis turiştilor de marţi până sâmbătă, între orele 10.00 şi 17.00 iar intrarea este contra cost. Se află situat pe strada Cecil Road, din Cape Town.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.