Reprezintă un obiectiv turistic interesant, deoarece este construit în jurul industriei de cherestea a Africii de Sud. și totuși, muzeul Komatiland Forestry are de spus o poveste fascinantă, prin intermediul colecțiilor sale expuse cu multă ingeniozitate.
Consiliul de administrație al muzeului Komatiland Forestry și-a asumat misiunea de a deschide turiștilor gustul pentru o industrie aparent anostă printr-o abordare destul de amuzantă ori cel puțin distractivă.
Muzeul este situat în orașul Sabie din provincia Mpumalanga, pe strada Ford și un tur de vizitare durează în medie jumătate de ceas. Nu există un anumit public căruia se adresează acest muzeu. Toți turiștii, indiferent de vârstă și preocupări, sunt așteptați într-o incursiune în lumea industriei forestiere, de la începuturile ei sud africane și până în zilele noastre.
Un strop de istorie. Orașul Sabie a fost clădit pe temelia unei ferme, aparținându-i lui Henry Thomas Glynn. Ferma cuprindea o suprafață foarte mare și era traversată de râul Sabie, de la care provine și numele orașului. Termenul este unul din limba africanilor indigeni Shangaan și care, în traducere, înseamnă „înspăimântător”. Există o serie de legende legate de acest râu. Triburile indigene se temeau de el, căci era bântuit de spiritele tuturor africanilor care fie se înecaseră în apele lui, fie fuseseră uciși pe câmpurile de bătălie și aruncați în apă fără a fi trecut prin ceremoniile de eliberare a sufletului.
În anul 1895, Henry Thomas Glynn se afla cu niște prieteni în apropierea râului Sabie. Au tras cu arma într-unul dintre pereții unei cascade, iar bucățile de piatră căzute s-au dovedit a conține aur. Din acel moment, toți căutătorii de aur din peninsula Capului au dat buzna în regiune și, în același an, au întemeiat orășelul Sabie.
Industria forestieră a zonei a început la inițiativa lui Joseph Brooke Shires care a plantat pe suprafețe foarte mari păduri de eucalipt și arbuști acacia. Ulterior, regiunea împădurită a devenit pădure de stat, sub numele de Brooklands. La începutul secolului al XX-lea, au fost plantate și mari zone cu salcâmi africani, astfel că regiunea din jurul orașului Sabie s-a transformat în cea mai mare plantație forestieră, asigurând 51% din procentul necesar industriei de cherestea a Africii de Sud.
Ideea înființării unui muzeu forestier a apărut în anul 1972 și s-a concretizat în 1974. Primul curator, William Winckler, avea o experiență de 45 de ani în industria lemnului. Muzeul Komatiland Forestry a fost găzduit într-una dintre clădirile publice ale orașului, clădirea fostei biblioteci municipale, iar în 1977 a fost inclus în rețeaua de muzee ale provinciei Transvaal. Foarte multă lume și-a adus aportul la susținerea financiară și culturală a muzeului Komatiland Forestry din Sabie. Un departament de stat, câteva firme private din industria lemnului, dar și foarte mulți artiști în lemn au contribuit fiecare după posibilități la sprijinirea acestui proiect cultural.
Muzeul Komatiland Forestry a fost deschis publicului în 1981 și s-a bucurat de mare succes. După moartea primului său curator, a cunoscut însă și o perioadă de degradare, dar a fost preluat de o organizație de stat și salvat astfel de la ruină. Clădirea care îl găzduia a fost restaurată, iar ulterior a fost construit un sediu nou pentru galeriile muzeului Komatiland Forestry.
Acest muzeu spune povestea întemeierii orașului Sabie, dar expune și modalitățile prin care locuitorii reușesc să își câștige existența plantând mari suprafețe de copaci și apoi utilizând lemnul în construcții, în industria hârtiei, a mobilei și chiar în domeniul sculpturii în lemn.
Principalele atracții turistice ale muzeului Komatiland Forestry constau în expoziții pline de dinamism. Acestea reflectă istoria lemnului, evocă legătura dintre mediul înconjurător și ființa umană și inspiră la noi modalități de valorificare a resurselor naturale.
Principalele expoziții sunt împărțite pe teme, fiecare dintre ele fiind concentrată în jurul unui moment istoric. Printre ele se numără o expoziție cu o viziune unică asupra industriei de cherestea a Africii de Sud, de la întemeiere și până în zilele noastre. Sunt oferite detalii despre modul în care tehnologia modernă a influențat dezvoltarea industriei de cherestea, de-a lungul anilor. Sunt evocate, pe rând, toate evenimentele ce au marcat dezvoltarea industriei de cherestea a Africii de Sud:
– 1689: în regiunea muntelui Table sunt plantați 10 000 de stejari
– 1730: Africa de Sud începe să exporte lemn din pădurile sale indigene către India
– 1852: se înființează prima fabrică de cherestea a Africii de Sud
– 1882: grădinile botanice ale orașului Durban sunt cultivate cu pini aduși din Mexic
– 1940: se inaugurează prima fabrică de celuloză a Africii de Sud
O expoziție ce atrage în special turiștii de vârste mici vorbește despre rolul copacilor în natură și despre modul în care omul depinde de existența lor, pentru a-și putea asigura un cămin, o slujbă și o serie din produsele folosite zilnic în activități banale.
Nu putea lipsi nici o expoziție ceva mai amănunțită. Este vorba despre colecții ce ajută la înțelegerea modalităților de recoltare și de prelucrare a lemnului. Reies de aici și diversele utilizări și contribuția lemnului la dezvoltarea industrială a Africii de Sud.
O altă expoziție interesantă vorbește despre modul de pregătire a pământului virgin, înainte de a fi împădurit. Se utilizează diferite proceduri menite a asigura condițiile prielnice pentru creșterea copacilor plantați în mod artificial. Cine își închipuie că a planta o pădure este lucru ușor trebuie să dea o fugă la muzeul Komatiland Forestry, pentru a înțelege cum stau de fapt lucrurile.
În fine, colecția cea mai spectaculoasă a muzeului Komatiland Forestry este dedicată pădurilor indigene. Este explicată valoarea lor extraordinară și modul în care omul modern are voie să interacționeze cu aceste adevărate comori naturale. Mai mult, de evoluția pădurilor indigene depinde calitatea vieții în Africa de Sud. Această expoziție se traduce printr-un apel făcut generațiilor viitoare de oameni, pentru protejarea pădurilor indigene.
Obiectele care alcătuiesc toate aceste expoziții nu sunt deloc anoste, ci dimpotrivă, sunt extrem de interesante. Printre ele, se află cea mai veche pereche de saboți de lemn, realizați, la scară miniaturală, de un prizonier de pe insula Sfânta Elena, din timpul războaielor burilor. O altă piesă devenită deja cunoscută printre turiști constă într-o lucrare de artă realizată exclusiv din chibrituri – un soi de tablou în care, cu ajutorul micuțelor bețe de aprins focul, se redă lupta omului de a stăpâni lumina și căldura. În același stil, este realizată și o replică în miniatură a unei biserici vechi din Pretoria, construită, de asemenea, din chibrituri. Până și un cuier de haine din lemn, realizat manual de țiganii irlandezi cu peste o sută de ani în urmă și-a găsit locul printre colecțiile fascinante ale muzeului Komatiland Forestry din Sabie.
Muzeul Komatiland Forestry poate fi vizitat de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.30, ziua de sâmbătă având program redus, până la ora 12.00. Intrarea se face contra cost.