Situat în oraşul Jeffreys Bay din provincia sud-africană Eastern Cape, Muzeul Shell – Charlotte Kritzinger deţine cea mai mare colecţie de scoici din Africa, fiind unul dintre principalele obiective turistice ale localităţii.

Muzeul Shell1

Muzeul îşi are originile în anul 1945, când fondatoarea Charlotte Kritzinger a deschis o expoziţie în propria sa casă. Scoicile erau depozitate în cutii speciale, pentru a fi mai bine conservate, iar fiecare piesă era însoţită de explicaţii cu privire la originea ei şi alte informaţii suplimentare. De asemenea, din colecţia iniţiatoarei muzeului mai făceau parte şi schelete de animale marine, la rândul lor foarte bine păstrate. În 1960, la moartea lui Charlotte Kritzinger, colecţia a rămas fără proprietar, astfel că a fost scoasă la vânzare prin intermediul presei, iar municipalitatea oraşului a achiziţionat-o. Ulterior, în anii 1970, valoroasa colecţie de scoici a fost mutată la bibliotecă, unde s-a deschis Muzeul Shell – Charlotte Kritzinger. Alte 350 de tipuri de scoici au intrat în patrimoniul muzeului în 1986, iar extinderea colecţiei continuă până în prezent, prin donaţii sau schimburi.

Citește și:  Casa lui Puskin: Obiective turistice Rusia - Sankt Petersburg

Muzeul Shell11

În cadrul muzeului, sunt expuse mai ales scoici de pe plajele din Jeffreys Bay, dar şi cochilii din alte ţări, în total peste 600 de tipuri. Muzeul deţine şi un mic magazin de unde pot fi cumpărate scoici şi obiecte lucrate din scoici. De asemenea, acestea sunt puse în vânzare şi la standurile din apropiere. Muzeul Shell este deschis de luni până vineri, de la orele 8.00 la 17.00 şi sâmbătă, între orele 9.00 şi 13.00.

Anual, în luna septembrie, în Jeffreys Bay are loc un Festival al Scoicilor, la care sunt aşteptaţi colecţionarii, dar şi persoanele curioase să admire aceste minuni ale naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.